ODLUKE Zbog neispravnog pakovanja

Iz apoteka povučen lijek protiv kašlja

“Berlin-Chemie Menarini BH”, nosilac dozvole za stavljanje u promet lijeka, obavijestio je ALMBiH o povlačenju serija lijeka zbog sumnje u neispravnost u kvalitet lijeka, kazali su iz Agencije

D. B. / Avaz.ba
12.11.2019 13:01

Određene serije povučene s tržišta

Foto: Avaz

Lijek protiv kašlja koji je povezan s bolestima pluća i bronhija povučen je iz apoteka. Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBIH) kazali su za „Avaz“ da se radi o “flavamed” lijeku od 15 mg. 

- “Berlin-Chemie Menarini BH”, nosilac dozvole za stavljanje u promet lijeka, obavijestio je ALMBiH o povlačenju serija lijeka zbog sumnje u neispravnost u kvalitet lijeka. Sumnja se odnosi na neispravnost pakovanja, odnosno staklene boce za otopinu, koje dovodi do nastanka onečišćenja. Povlačenje se odnosi samo na određene serije - kazali su iz ove agencije.

Na tržištu BiH u prometu je dostupna jedna serija istog lijeka koja nije zahvaćena povlačenjem, a dostupni su i drugi lijekovi kao zamjenska terapija.

Iz “Apoteka Sarajevo” su nam potvrdili da je jedna serija povučena, ali da građani nemaju razlog za brigu.

- Ambalaža nije bila adekvatna, tačnije zatvarač nije bio dobar. Međutim, danas je potvrđeno da je stigla nova serija bez greške. Građane upozoravamo da se ne radi o sastavu lijeka - kazali su za „Avaz“.

Komentari

NA VRH