VRIJEDNOST 20.000 EURA

EU jača kapacitete Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH donacijom IT opreme

Donirana oprema omogućit će lakši uvid u dijagrame kompleksnih laboratorijskih analiza i velike količine podataka, ali i veću mobilnost zaposlenih i poslovni kontinuitet u vanrednim situacijama

Vrijednost donirane opreme je oko 20.000 eura. Delegacija EU

H. J. I.

9.12.2022

U sklopu kontinuirane podrške Evropske unije zdravstvu Bosne i Hercegovine, Ured EU u BiH je Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH uručio IT opremu vrijednosti oko 20.000 eura. Ova oprema unaprijedit će kapacitete Agencije, koja je odgovorna za pružanje kvalitetnih i bezbjednih lijekova i medicinskih sredstava za ljudsku upotrebu i uspostavljanje funkcionalnog sistema za regulaciju lijekova u skladu sa međunarodnim standardima.

- Ponosan sam što je EU stala uz Bosnu i Hercegovinu kada je bilo najpotrebnije dok je trajala pandemija COVID-19. Pandemija je pokazala da su pouzdane i funkcionalne zdravstvene ustanove ključne, posebno savjetovanjem, pristupom i odobravanjem vakcina i lijekova za prevenciju i liječenje bolesti COVID-19. Zdravstvena njega previše je bitna da bi bila kompromitirana politikom, koja u ovoj zemlji prečesto dovodi do podjela. EU u potpunosti stoji uz Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH kao profesionalnu agenciju koja služi potrebama cijele zemlje. Naša je želja da Agencija bude snažna i efikasna te da obezbijedi da građani BiH imaju bezbjedne i djelotvorne lijekove i medicinska sredstva - izjavio je šef Ureda Delegacije EU u BiH u Banjoj Luci Simone Guerrini.


Donirana oprema omogućit će lakši uvid u dijagrame kompleksnih laboratorijskih analiza i velike količine podataka, ali i veću mobilnost zaposlenih i poslovni kontinuitet u vanrednim situacijama. Evropska unija je za Agenciju nabavila 5 kompjutera, 11 velikih monitora, 2 multifunkcionalna laserska štampača i 9 laptopa kako bi pomogla Agenciji u svakodnevnom radu.

- Želio bih se zahvaliti Evropskoj uniji na podršci jer su bili naš stalan partner koji nam je pomogao kada god nam je pomoc bila potrebna. Oprema će nam pomoći u kvalitetnijem obavljanju naših svakodnevnih obaveza u interesu građana - rekao je direktor Agencije Aleksandar Zorlak prilikom primopredaje opreme u Banjoj Luci.


U toku pandemije, EU je Bosni i Hercegovini pružila veliku podršku u vrijednosti od preko 20 miliona eura za nabavku visokokvalitetne medicinske opreme, vakcina i opreme za hladni lanac za skladištenje vakcina. EU je obezbijedila i preko 75 miliona eura za oporavak nakon pandemije.

Podrška Evropske unije za unapređenje zdravstvenog sektora u Bosni i Hercegovini će se nastaviti. Dodatnih 10 miliona eura nedavno je odobreno za poboljšanje preventivne i primarne zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini. Svi detalji o ovom projektu bit će uskoro objavljeni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.