PORUKE

Stevandić: Demokratija ugrožena zbog opstrukcija SDA

U izjavi ambasadora, s kojom Rusija nije saglasna, tvrdi se da BiH uživa suverenitet

Nenad Stevandić. Avaz

Srna

13.11.2019

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da demokratija nije ugrožena nedavnim dvotrećinskim donošenjem zaključaka u parlamentu RS, već neprovođenjem izborne volje koju opstruiraju lider SDA Bakir Izetbegović i Savez za promjene.

Stevandić je poručio ambasadorima zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), koji su odbacili zaključke s posebne sjednice Narodne skupštine o Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava RS, da natjeraju SDA poštuje izborne rezultate kada je riječ o formiranju vlasti.

- Tu je demokratija ugrožena - rekao je Stevandić.

On je istakao da se ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIC-a odbacivanjem zaključaka Narodne skupštine postavljaju ispred konstitutivnog akta BiH u kojem se navodi da se BiH sastoji od entiteta koji je i jesu stvorili.

- Nije BiH stvorila entitete, pa da može da o njima odlučuje. Entiteti odlučuju o BiH - naglašava Stevandić.

On je poručio PIC-u da bi mu bilo bolje da se odmakne od neustavne deklaracije SDA, zaključujući da su odluke Narodne skupštine, poput usvajanja ove informacije, kao i Rezolucije o vojnoj neutralnosti zasnovane na najvišim međunarodnim i evropskim pravnim aktima koji se odnose i na ljudska prava.

- PIC treba da se odmakne od Šerijata i primakne spomenutim međunarodnim i evropskim pravilima - izjavio je Stevandić.

Ambasadori zemalja članica PIC-a smatraju da se zaključci Narodne skupštine RS zasnivaju na, kako kažu, pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega ih odbacuju.

U izjavi ambasadora, s kojom Rusija nije saglasna, tvrdi se da BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za "suverenitet" entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, te da je to u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.