RADNIČKI NEPOSLUH

Rudari odbijali sići u jamu

Radnički neposluh bit će na snazi dok ne budu osigurani uvjeti za primjenu kolektivnog ugovora, imaju našu podršku, kazao Husić

Blokiran račun znači nemogućnost isplate plaća. Arhiv

Piše: M. R. S. - D. Pa. / Avaz.ba

13.11.2019

Rudari Rudnika mrkog uglja „Abid Lolić“ Nova Bila odbili su na početku druge smjene sići u jamu zbog blokade računa firme i time nemogućnosti isplate plaća, naknada i ostvarenja ostalih radničkih prava.

Ovakva situacija je trajala oko dva sata.

- Mi smo jučer upozoravali da će radnički neposluh biti moguć. Uprava rudnika nije ništa uspjela riješiti u vezi s računima koje je blokirala Porezna uprava i time je nemogućnost poštivanja kolektivnog ugovora o radu – rekao nam je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

Dodao je da rudari „Abida Lolića“ imaju apsolutnu podršku krovnog sindikata.

U ovom rudniku uposleno je oko 400 rudara.

Ipak, kako nam je kazao Dževad Husić, predsjednik Sindikata radnika RMU "Abid Lolić", nakon dužeg razgovora s rudarima, oni su sišli u jamu i nastavili raditi.

- Radi se na deblokadi računa. Nadamo se da će se to riješiti narednih dana - dodao je Dževad Husić.

I direktor Rudnika Abdulah Garača kazao je za "Avaz" da su rudari sišli u jamu i rade svoj posao.

Ne krije da su radnici bili skeptični i da su se pitali kada će imati plaće, ali tvrdi da se upravo sada vraća iz rudnika i da su rudari sišli u jamu.

- Bilo je nekih malverzacija, rečeno im je ono što ih je interesiralo i sišli su u jamu. Pitali su kada će biti plaća, a budući da je danas 13., ali i da nigdje ne piše da plaća mora biti 15., nego od 1. do 25. u mjesecu, oni su to prihvatili i otišli na posao - govori Garača. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.