SRAMOTNO

Kiša će uništiti arhiv, sjećanja i dokaze

Porodice žrtava izložene su novom poniženju zbog tehničkih banalnosti

Piše: E. Trako

4.12.2019

Jedna od glavnih hala u Memorijalnom centru Potočari, mjestu najveće bošnjačke boli, na sve strane prokišnjava, a ugrožena je i arhivska građa godinama skupljana, kao i materijal koji dokazuje sva zvjerstva ratnih zločinaca i "vojničina" monstruma Ratka Mladića.  

Lije voda  

Porodice žrtava ovih dana izložene su novom poniženju i to zbog tehničkih banalnosti. Naime, krov u centralnoj hali u tvornici akumulatora prokišnjava na sve strane!  

Reporter "Avaza" jučer je bio u ovom prostoru u kojem voda lije kao iz kante, a potom se slijeva do zidova koji su već dobrano oštećeni. Nedavno je na to u intervjuu za „Avaz“ upozorio i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra u Potočarima. 

Naši jučerašnji vodiči Hajrudin Džanić, šef Odsjeka za održavanje i investicije, i kustos Azir Osmanović pokazali su nam najkritičnije tačke.  

- Ovdje se voda slijeva niz oluke i direktno pada sa stropa na pod. Dalje nema kuda i stvaraju se lokve. Pogledajte kako to grozno izgleda - kaže Džanić. 

Najkritičnije je pored kamiona "Daf", koji je postavljen kao eksponat a po uzoru na kamion koji je holandski bataljon imao na raspolaganju tokom agresije na BiH u Srebrenici.  

Pod težinom snijega svake godine na jednom mjestu lim na krovu popusti i voda se slijeva. Uposlenici Memorijalnog centra to skupljaju spužvama, kantama.

- Nezgodno je kada turisti dođu i vide u kakvom je stanju zgrada - kažu naši sagovornici.  

Ali nisu oni krivi. Kriv je onaj ko je raspolagao milijardama maraka koje su se slile u Srebrenicu. 

Džanić i Osmanović: Čine što je u njihovoj moći. E. Trako

Nema novaca

Tako danas Memorijalni centar nema novaca za sanaciju samo krovne konstrukcije.

Prije dvije godine izrađen je projekt za zamjenu krova površine 16.570 kvadratnih metara. Osim toga, potrebno je zamijeniti i oko 1.600 kvadrata kišnih vertikala i sve to košta 1,4 miliona KM.

ČINJENICE

Memorijalni centar Potočari otvoren je u septembru 2003. godine  

Sastoji se od vjerske i memorijalno-komercijalne komponente

Musalu i turbe u formi polukruga okružuje bijela kamena platforma koja predstavlja Zid sjećanja na kome su ispisana imena 8372 žrtve genocida počinjenog 1995. godine

U sklopu Memorijalnog centra nalazi se i Muzej genocida 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.