AKTUELNO

Projekt od strateške važnosti za BiH

Ministarstvo prometa i komunikacija je u proteklom periodu učinilo brojne napore da se konačno dođe do preuzimanja potpune kontrole nad bh. nebom

Jusko i Dalipagić. Arhiv

Piše: E. Ma. / S. D.

5.12.2019

Zadovoljstvo zbog činjenice da BiH preuzima kontrolu gornjeg dijela neba, podijelili su za "Avaz" i bivši ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko i zamjenik ministra Saša Dalipagić.

Ovo ministarstvo je u proteklom periodu učinilo brojne napore da se konačno dođe do preuzimanja potpune kontrole nad bh. nebom.

Kako nam je rekao Jusko, u svojoj 29 godina dugoj karijeri postoje mnogi dani kojih se sa radošću sjeća, ali definitivno ovaj dan imat će posebno mjestu u njegovoj profesionalnoj karijeri. 

- Biti jedan od članova tima koji je doprinio da od večeras preuzimamo kontrolu našeg neba, za mene lično je velika čast, zadovoljstvo i privilegija. Na samom početku svog mandata pitao sam svoje saradnike zašto ne kontroliramo naše nebo. Dobijao sam mnogo odgovora, koji nisu vodili ka rješenju tog problema. Prava osoba za razgovor o toj temi bio je direktor BHANSA, Davorin Primorac. Nakon samo tridesetak minuta našeg razgovora, usaglasili smo se šta treba da završi direktor sa svojim timom, a moja malenkost sa svojim - istakao je Jusko.

Kako je rekao, mnogi su ove planove na samom početku osudili na propast, vodeći se tim kako su takvi prijedlozi završavali godinama prije.

- Nismo se obazirali na te komentare, već smo radili svoj posao. Na sjednici Vijeća ministara elaborirao sam koliko je gubitaka do tada pretrpjela BIH zbog toga što naše komšije kontroliraju naše nebe i koje ćemo sve benifite da dobijemo nakon što preuzmemo tu kontrolu. Nakon te prezentacije, moj prijedlog je dobio jednoglasnu podršku Vijeća ministara. Nakon toga se sve razvijalo planiranom dinamikom. Naši kandidati za kontolore su otišli na dvogodišnju edukaciju koja je bila neophodna da bi preuzeli kontrolu nad našim nebom - kazao je Jusko.

Čestitao je direktoru Primorcu i njegovom timu koji su uradili, kako je rekao, sjajan posao, ali i kolegama iz Ministarstva komunikacija i prometa na predanom radu koji je rezultirao realizacijom ovoga projekta. 

- Ovo je historijski momenat za sve nas. Benifiti realizacije ovog projekta nisu samo finansijske prirode. Mi na ovaj način šaljemo poruku cijeloj Evropi, ali i svijetu da je BIH kapacitirana kako tehnički tako i sa ljudskim resursima, da je u stanju kontrolirati svoj zračni prostor.  Iskreno se nadam da će u vremenima koja dolaze, ovakvih ili sličnih uspjeha biti sve više. Kako u transportnoj infrastrukturi tako i svim ostalim segmentima koji utiču na ekonomski razvoj naše države - zaključio je Jusko.

Dalipagić posebno ističe sve benefite koje će naša zemlja imati od toga što će gospodariti nebom iznad naše zemje.

- Benefiti od toga su vrlo značajni, a jedan od njih je finansijski. BiH će ostajati oko 30 milona maraka, koje je do sada naša država davala Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Drugi benefit je taj što smo mi zadnje tri godine školovali 69 mladih kontrolora, koji će u budućnosti biti temelj za daljnji razvoj zračnog prometa u BiH – rekao je Dalipagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.