INICIJATIVE

Hotić: Na stubu srama u Potočarima naći će se ime Petera Handkea

Piše: D. B. / Avaz.ba

6.12.2019

Sa današnje konferencije: Dati podršku Memorijalnom centru u Potočarima - Avaz
Sa današnje konferencije: Dati podršku Memorijalnom centru u Potočarima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Konferencija gradonačelnika i načelnika u Sarajevu za podršku Memorijalnom centru Potočari održana je danas u glavnom gradu naše zemlje.

Prije početka konferencije medijima se obratila Kada Hotić, članica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", istakavši da će se možda na stubu srama u Potočarima naći i ime ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea.

- Mora se voditi računa o tome ko dobiva ovu veliku nagradu, ko je ta osoba. Sadržaj njegovog djela i ličnost su uvredljivi. Mi smo dali u javnost pa neka javnost sudi - istakla je Hotić.

Pojašnjava da se ne smije zaboraviti da je Memorijalni centar urađen za ukop srebreničkih žrtava i da je to mjesto koje bilježi vrijeme zločina i genocida.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova, kazao je da je pokrenuta inicijativa da se zajedno sa svim institucijama u BiH osigura mogućnost da se u svim budžetima nađe stavka za finansiranje Memorijalnog centra.

- Za Memorijalni centar bio je budžet od 500.000 maraka, što nije dovoljno. Nedopustivo je da Memorijalni centar propada i na ovakav način želimo pružiti podršku Memorijalnom centru - istakao je Osmanović.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari, kazao je da prije svega cijene napore koje su učinili svi oni koji su došli danas ovdje. 

- Imali smo dvije sedmice da sve ovo organiziramo. Veoma mnogo ljudi pitalo nas je ima li maksimalan ili minimalan doprinos. Postoje samo dvije stvari. Prva je dobra volja, a drugo mogućnosti. Znat ćemo cijeniti svaku marku i fening koje dobijemo. Novac će biti korišten samo za stvari koje su potrebne ovom centru. Drago mi je da postoji svijest da Memorijalni centar nije samo naša briga, nego da je to javno dobro. Vjerujte mi da pravite historiju i da je ovaj dan historijski - kazao je Suljagić. 

Ovom prilikom prezentirao je buduće projekte, a neki od njih su i skupljanje ličnih predmeta žrtava. 

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice kazala je da se radi Memorandum o saradnji sa Memorijalnim centrom, da se na sistematski način rješava problem centra i omoguće aktivnosti koje će osigurati da se o genocidu u Srebrenici svjedoči da se na njega podsjeća i mimo 11. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.