RAZGOVORI

Papandreu u Sarajevu: Evropa je nada za svijet

Papndreu: Bolje razumijevanje kroz temeljne zajedničke vrijednosti. S. Saletović

Avaz.ba

7.12.2019

George Papandreu, predsjednik Socijalističke internacionale i bivši premijer Grčke, kao gost festivala ''Sarajevo Fest - Umjetnost i politika''  danas je govorio na forumu „Zapadni Balkan na raskrsnici: Budućnost euroatlantskih integracija“.

Forum su organizirali Fondacija ''Društvo zajedničkih vrijednosti'' i ''East West Centar'', a Papandreu je govorio o potrebi da se bolje razumijevamo kroz temeljne zajedničke vrijednosti.

Papandreu treći, sin bivših grčkih premijera Andreasa Papandreua i unuk Georgiusa Papandreua, bio je na funkciji premijera Grčke od 2009. do 2011. godine.

Papandreu je između ostalog kazao da su na mnogim područjima Balkana bile okupacije, ratovi, diktature... Da se možda nije imalo vremena graditi demokratske institucije, ali da je baš zato demokratija izuzetno važna za ova društva.

Naveo je da je Evropska unija konstrukcija, jedna struktura ili projekt koji je iznikao iz užasnog uništenja, iz borbe između pripadnika različitih etničkih grupa, holokausta, genocida ... Iz ogromne patnje nakon dva svjetska rata. 

- Taj projekt je podrazumijevao da su rekli "mi kao pripadnici različitih etničkih grupa, kao ljudi iz različitih država koji su prošli borbu i bol i užas možemo živjeti s drugima. Ali da bismo živjeli jedni s drugima, moramo zasnovati ovaj projekt na konkretnim zajedničkim vrijednostima koje svi dijelimo - kazao je Papandreu.

Istakao da su te vrijednosti - poštovanje ljudskog dostojanstva, poštovanje ljudskih prava, poštovanje granica, ali istovremeno omogućavanje da se lako putuje s jednog mjesta na drugo, poštovanje prava manjina, vladavina zakona, transparentnost i prijateljski odnosi između država... 

Papandreu smatra da je multilateralizam u Evropi izložen napadu. Da je Evropa pred izazovom. S jedne strane je pitanje borbi za prevlast između velikih sila: Amerika, Rusija, Kina,  što bi moglo podrivati evropski projekt. A opet postoji mogućnost da taj projekt postane svjetlo i mogućnost kako živjeti zajedno ako se posveti zajedničkim vrijednostima i pronađu načini za saradnju.

- Evropa je nada za svijet. Ukoliko razumijemo moć koju imamo. A često imamo i više moći nego što smo toga svjesni - smatra Papandreu. 

On je istakao da zapadni Balkan treba imati svoje mjesto u Evropskoj uniji te da se Grčka kao jedna od starijih članica EU bori za njegovu integraciju u Uniju.

Također je istakao da je potrebno početi pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom o ulasku u EU, kao i da je potrebno mobilizirati progresivne snage u Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.