AVAZ SAZNAJE

Ko ulazi u Parlament umjesto Košarca i Mitrovića?

Košarac i Mitrović. Arhiv

Piše: S. D. / Avaz.ba

7.12.2019

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH od jučer obavlja konsultacije sa liderima stranaka koje čine većinu na državnom nivou o budućem sazivu Vijeća ministara BiH. Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, već je otkrio da će dva aktuelna poslanika iz SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i to Staša Košarac i Vojin Mitrović biti kandidati za ministre u novom sazivu Vijeća ministara BiH. Kao što je poznato, Košrac će biti predložen za ministra vanjske trgovine I ekonomskih odnosa, a Mitrović za ministra prometa i komunikacija BiH.

Ukoliko njihov izbor bude potvrđen u Predstavničkom domu, u tom slučaju moglo bi doći do promjene sastava ne samo u Predstavničkom, nego i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, prema odredbama Izbornog zakona, ukoliko iz nekog razloga poslanik ne može obavljati tu funkciju, njegov mandat se dodjeljuje sljedećem kandidatu s liste.

U ovom slučaju po broju osvojenih glasova na izborima prošle godine sljedeći na listi nakon Košarca je Lazar Prodanović No, Prodanović je izabran u Narodnoj skupštini Republike Srpske za delegata u Domu naroda PSBiH I jedan je od pet deleata u Klubu srpskog naroda. Međutim, Centralna izborna komisija (CIK) u obavezi je da Prodanoviću ponudi mandat u Predstavničkom domu i on će u ovom slučaju moći birati da li će ostati delegat ili će preuzeti poslanički mandat.

U slučaju da preuzme poziciju u Predstavničkom domu to znači da će se promijeniti i sastav Doma naroda. Naravno, ponovo će to biti neko s liste SNSD-a.

Ako bi pak, Prodanović ostao u Domu naroda onda bi u Predstavnički dom umjesto njega ušla Ljubica Miljanović, također iz SNSD-a.

S druge strane, ukoliko Mitrović bude imenovan za ministra u poslaničku klupu u Predstavničkom domu umjesto njega sjest će Sanja Vulić.

Prema izvorima”Avaza” još neki od državnih parlamentaraca mogli bi biti kandidati za funkcije ministara tako da je izvjesno da će u Parlament BiH ući još nekoliko kandidata s prošlogodšnjih općih izbora koji nisu osvojili direktne mandate, ali im se sada sreća osmjehnula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.