STAVOVI

Borovac: U povratak treba ulagati više novca

Raduje me da sve više naših partnera značajnu logističku, ali i finansijsku pomoć usmjerava u mjere održivosti

Semiha Borovac. Avaz

Fena

15.12.2019

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, kazala je za Fenu da za uspješnost povratka nije dovoljno osigurati samo krov nad glavom nego i uvjete za njegovu održivost. 

- To, konkretno, znači da mnogo više treba uložiti u održivost povratka kroz obnovu infrastrukture, elektrifikaciju i ostvarivanje prava iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite - kazala je Borovac. 

Naglasila je kako je stvaranje uvjeta za održiv povratak bio prioritet u njenom radu. 

- Raduje me da sve više naših partnera značajnu logističku, ali i finansijsku pomoć usmjerava u mjere održivosti, koje se ogledaju u poboljšavanju komunalne i društvene infrastrukture do mjera zapošljavanja, stvaranja mogućnosti za proizvodnju i privređivanje, obrazovanje te u jednakom pristupu socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, što su trenutno prepreke povratku u BiH – rekla je Borovac. 

Sve su  to, kako je dodala, i mjere borbe protiv siromaštva, odnosno za poboljšavanje uvjeta života građana.

- To iziskuje značajna sredstva. Samo na uzorku od 157 korisnika koji se stambeno rješavaju kroz Regionalni stambeni program potrebno je više od tri miliona KM za mjere održivosti povratka. Sve su to ulaganja s dugoročnim pozitivnim efektima. Moramo imati dugoročne vizije, koje će zahtijevati mjere čiji će rezultati osigurati svjetliju budućnost za mlade i zadržati ih u svojoj domovini - poručila je ona. 

Kad je riječ o mjerama održivosti, u ovom ministarstvu kažu da su gradnja komunalne i socijalne infrastrukture te elektrifikacija označeni kao prioritetni radi osiguravanja da povratnici ponovo ne napuste svoje domove.

Najveći broj aktivnosti usmjerava se na podršku povratku izbjeglica i raseljenih osoba kroz rekonstrukciju stambenih objekata, elektrifikaciju povratničkih naselja, kao i obnovu i gradnju komunalne i socijalne infrastrukture. 

Za zajedničke projekte održivosti povratka, prema odlukama Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH, u periodu 2015–2018. godine osigurano je skoro 12 miliona KM, i to 8,5 miliona KM za projekte obnove i gradnje komunalne i socijalne infrastrukture te 3,5 KM za projekte elektrifikacije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.