KAMPANJE Konferencija „Djetinjstvo nije izbor nego pravo“

Digli svoj glas za zaštitu djece

Istaknuto je da se cjelokupno društvo mora angažirati na zaštiti djece jer je pravo djeteta neprikosnoveno

S. D. / Avaz.ba

Učenici ''Richmond Park International Secondary Schoola'' osvojili drugo mjesto

Foto: Avaz


Konferencija „Djetinjstvo nije izbor nego pravo“ održana je u međunarodnoj gimnaziji ''Richmond Park International Secondary School'', čiji su se učenici i nastavnici prijavili na konkurs „Save The Childrena“ s ciljem širenja svijesti o o dječijim pravima. 

U okviru kampanje „Dižem glas za moje pravo“ osvojili su drugo mjesto za kratki film s temom „Prosjačenje djece“, što je još jedan od pozitivnih primjera lične odgovornosti i učešća mladih u rješavanju društvenih problema.

Na konferenciji su govorili Mirza Avdić, koordinator za razvoj „Hope and Homes for Children“, Senaid Memić, načelnik općine Ilidža, Nineta Popović, voditeljica komunikacija za razvoj UNICEF-a BiH, Džafer Hrvat, načelnik Sektora uniformirane policije, Sonja Jakič, savjetnik za sigurnost UNDSS, Maja Gasal-Vražalica, direktorica NVO Academy for WOMEN, Ana Tambur, ispred nevladine organizacije ''Naša djeca'', Ira Raković i Andrea Žeravčić, predstavnice „Save the Children“. 

Istaknuto je da se cjelokupno društvo mora angažirati na zaštiti djece, jer je pravo djeteta neprikosnoveno. Tokom panel-diskusije zaključeno je da ovakvi projekti ne smiju ostati samo na ideji, već ih treba provesti u djela osvještavanjem pojedinca i zajednice da uočavaju, reagiraju, prijavljuju, štite i dižu glas za dječija prava.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na