NAJAVE

Posebna sjednica NSRS o Programu reformi sutra u Banjoj Luci

Zasjedanje entitetskog parlamenta je zakazano na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika

S jedne od ranijih sjednica. Arhiv

Fena

22.12.2019

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Informacijom o dokumentu Program reformi BiH, usvojenom u novembru na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, bit će održana sutra.

Zasjedanje entitetskog parlamenta je zakazano na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Predsjedništvo BiH je 19. novembra na vanrednoj sjednici usvojilo Program reformi BiH, koji bi trebao biti dostavljen u NATO savez u Briselu, dan nakon što bude potvrđen izbor Vijeća ministara BiH, što se očekuje, također, sutra.

Zbog Dodikovih, kako je rečeno, obaveza, posebna sjednica Narodne skupštine RS zakazana je tek za 17 sati.

Nakon što je javno objavljen sadržaj dokumenta Programa reformi, nastavljene su optužbe i dileme vlasti i opozicije u RS o tome je li Dodik potpisao nastavak puta BiH ka članstvu u NATO ili ne.

Za SDS Dodik je „pogazio“ odluku NSRS o vojnoj neutralnosti, jer se u Programu reformi, koji smatraju ANP-om, ne spominje taj stav ni RS, dok iz PDP-a ukazuju da zasjedanje NSRS ne može za zaustavi slanje tog dokumenta u NATO savez, u čije članstvo, kako kažu, ide Bosna i Hercegovina odlukom Milorada Dodika.

- Opozicija džabe galami - odgovorio je Dodik te ponovio da u Programu reformi BiH nema ni prejudiciranja članstva BiH niti puta ka toj vojnoj alijansi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.