REGION

Ko god da pobijedi, politika Hrvatske prema BiH neće se mijenjati

Grabar-Kitarović je u prednosti iako se pokazala kao katastrofalna kandidatkinja, tvrdi Puhovski

Grabar-Kitarović i Milanović: U drugom krugu. Arhiv

Piše: E. Maslo / Avaz.ba

24.12.2019

Jedino iznenađenje predsjedničkih izbora u Hrvatskoj je promjena rasporeda u konačnom poretku, jer je aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, prema anketama, bila vodeća, a Zoran Milanović drugi, složili su se brojni analitičari u regiji.

No, prvi krug predsjedničkih izbora završio je pobjedom Milanovića, koji je imao za skoro tri posto više od Grabar-Kitarović, preračunato u glasove, skoro 55.000.

Treći je bio Miroslav Škoro, kojem je nedostajalo nešto više od 40.000 glasova za drugi krug.


Snažna stranka

Velika favoritkinja, prema mišljenju analitičara Žarka Puhovskog i Adnana Huskića, aktuelna je predsjednica, kojoj bi naklonost trebala dati većina Škorinih glasača.


Puhovski: Predsjednica u prednosti. Arhiv

- Ona je u prednosti u drugom krugu bez obzira na to što se pokazala kao katastrofalna kandidatkinja, ona ima snažnu stranku i dio biračkog tijela koji i dalje strahuje od komunizma Milanovića, što će joj dati i značajnu šansu za pobjedu – rekao je za "Avaz" Puhovski iz Zagreba.

Birači iz BiH dali su veliku podršku Grabar-Kitarović i u prvom krugu, a Puhovski smatra da će razlika svakako biti prevelika da bi građani naše zemlje mogli utjecati na rezultate drugog kruga te da će odnosi između dvije zemlje ostati isti ko god da pobijedi.

Istog mišljenja je i Huskić.

Huskić: Igranje s nacionalizmom. Arhiv

- U Hrvatskoj postoji konsenzus kako se odnose po pitanju naše zemlje bez obzira na to kojem ideološkom predznaku stranke pripadaju. Hrvatska ima svoj stav i poziciju prema pregovorima, odnosno prema reformi Ustava BiH. Ja tu ne vidim neku promjenu, pogotovo zato što je Milanović sam pokazao u kampanji da je pokušao uzeti glasove i s desne strane – rekao je Huskić.

Petokraka i djed

Podsjetio je da je tokom kampanje pričao i o „petokraci i o tome šta mu je djed bio“. 

- Imate u svemu tome poigravanje s desnim i nacionalističkim i to je jedna datost u hrvatskoj politici. Zbog toga mislim da se ni Milanović ne bi usudio da bude jedan Stipe Mesić, jer je njegov manevarski prostor skučen, a nisam siguran da on uopće želi da tu priču potpuno drugačije postavlja – kazao je Huskić za "Avaz".

I oni koji su dali glas za Škoru su HDZ-ovi glasači

Grabar-Kitarović osvojila je više od 66,61 posto glasova od državljana Hrvatske u BiH. Škoro je osvojio 25,47 posto, a Milanović svega 4,58. 

Prema riječima Huskića, BiH je pokazala da su čak i oni koji su dali glas za Škoru, HDZ-ovi glasači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.