SARAJEVO Naslijedila Igora Crnatka

Bisera Turković preuzela dužnost ministrice vanjskih poslova

Bit će i zamjenica predsjedavajućeg

Avaz.ba

Bisera Turković i Igor Crnadak

Foto: MVPBiH


Novoimenovana ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković preuzela je danas dužnost od dosadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka. 

U mandatnom periodu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković vršit će i dužnost zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Bisera Turković je prvoimenovani bilateralni ambasador u historiji Bosne i Hercegovine (u Republici Hrvatskoj 1992. godine) te prvoimenovana žena na funkciji ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kao i prvoimenovana žena na funkciji zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Pored funkcije ministra za evropske integracije Bosne i Hercegovine, doprinijela je razvoju i unapređenju diplomatske službe BiH kroz funkcije izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Republici Mađarskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Kraljevini Belgiji i Državi Katar, šefa Stalne misije BiH pri OSCE i UN u Republici Austriji te nerezidentnog ambasadora BiH u Federativnoj Republici Brazil, Sjedinjenim Meksičkim Državama i Velikom Vojvodstvu Luksemburg te ambasadora at large i načelnika Ureda za posebne diplomatske aktivnosti u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ovom prilikom obostrano su iskazane želje za uspjeh u budućem radu.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na