FUCZ

Privremeno obustavljena potraga za Antom Josićem

Pretpostavlja se da je pao u vodu i utopio se

Anto Josić. FUCZ

Sl. M. / Avaz.ba

27.12.2019

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) saopćila je da je privremeno obustavljena potraga za nestalim Antom Josićem.

Josić je posljednji put viđen u subotu, 21. decembra, poslijepodne, kada se udaljio od porodične kuće u nepoznatom pravcu. Od tada su za njim tragali porodica, mještani, lovci, ali potraga, nažalost, nije dala rezultate.

- Opsežnoj potrazi koja je na terenu trajala tri dana prethodilo je prikupljanje informacija kada se jedan tim FUCZ-a, odmah po zahtjevu Kantonalne uprave civilne zaštite Posavskog kantona (Orašje) i Službe za civilnu zaštitu Općine Domaljevac/Šamac, uputio u ponedjeljak, 23. decembra, u Domaljevac/Šamac, gdje su prije potrage na terenu prikupljene informacije od porodice i prijatelja - saopćeno je iz FUCZ-a.


Anto Josić. FUCZ

Kopnenim dijelom pretraživano je područje od pet  kilometara kvadratnih u i oko Josića, Tolise i Tukovih njiva prema carinskom prijelazu, pretražen je i dio terena koji je četiri kilometra sjeverozapadno od kuće nestalog na kojem se nalazi njiva koja je nekad bila u njegovom vlasništvu i na koju je ponekad odlazio, a pregledane su i lokacije na kojima se nalazi nasip na rijeci Savi i lateralni kanali za odvod vode.

Timovi na vodi sa čamcima pretražili su obale i korito rijeke Save od Josića prema Orašju i Domaljevcu od Nađevaca nizvodno prema Tolisi.

Prema informacijama koje su prikupljene od članova porodice i indicijama koji upućuju da se nestali Josić kretao obalom rijeke Save, pretpostavlja se da je pao u vodu i utopio se.

Zbog porasta vodostaja na rijeci Savi, koja je u ovom dijelu veoma brza i mutna, trenutno ne postoji mogućnost angažmana timova za potrage i spašavanje pod vodom  pa je potraga za sada obustavljena. Kada se stvore vremenski uvjeti za angažman ovih timova i u slučaju novih informacija, potraga će se ponovo nastaviti.

U potragu za nestalim Josićem (67) bilo je uključeno 35 pripadnika FUCZ-a obučenih za potrage i spašavanje, tri potražna psa sa vodičima, tim sa bespilotnim letjelicama, od kojih je jedan s termalnom kamerom, te tim za spašavanje na vodi (ronioci) sa čamcima i potrebnom opremom, članovi lovačke udruge „Kuna“, ribičke udruge „Zlatni Karas“ iz Domaljevca, mještani i porodica nestalog.

Kantonalna uprava civilne zaštite (KUCZ) Orašje uputila je zahtjev nadležnim organima Distrikta Brčko BiH i Gradu Bijeljini (RS), kao i građanima i službama koje svoje aktivnosti provode nizvodno na rijeci Savi da, ukoliko primijete bilo kakav trag ili dobiju  informaciju vezano za nestalu osobu, odmah pozovu Federalnu upravu civilne zaštite na broj Federalnog operativnog centra 033/767-530 i/ili Kantonalni operativni centar u Orašju na broj 031/712-062.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.