ISTRAGE

Zavjet šutnje i ucjena ISIL-ovaca

Ne želi iznositi odbranu sve dok mu se ne dozvoli komunikacija s roditeljima

Keserović: Želi posjetu roditelja. Sud BiH

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

27.12.2019

Jasmin Keserović iz Zavidovića, bh. ISIL-ovac koji je prošle sedmice deportiran iz Sirije u BiH, jučer je odbio svaki vid saradnje s tužiocima Tužilaštva BiH koji su ga pozvali na ispitivanje kako bi iznio svoju odbranu.

Keserović je u Siriji proveo skoro pet godina i jedan je od bh. državljana koji su se pojavljivali na propagandnim videosnimcima terorističke organizacije Islamska država (ISIL) u kojima prijeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Poziv telefonom

Iz Sirije je deportiran bos i bez obuće, a u kurdskom zatvoru proveo je deset mjeseci. Jučer se odlučio braniti šutnjom, a razlog je što mu Tužilaštvo nije odgovorilo na zahtjev da razgovara s roditeljima.

Osim telefonskog poziva, Keserović je tražio da mu se dozvoli i posjeta majke i oca u Pritvorskoj jedinici Suda BiH, gdje se nalazi nakon određivanje pritvora.

Ovu informaciju potvrdio je za „Avaz“ i Senad Dupovac, Keserovićev advokat. On tvrdi da je Keseroviću za sada samo odobren dolazak brata, što on ne prihvata, a u Siriji su mu ostali supruga i djeca.

Kako saznajemo, razlog zbog kojeg Tužilaštvo za sada ne želi da Keserović razgovara s roditeljima jeste taj što će oni biti saslušani kao svjedoci u postupku protiv sina. Svaki vid komunikacije ugrozio bi daljnju istragu.

Keserović se smatra jednim od radikalnijih pripadnika, iako je u Siriju otišao sa 19 godina. A njegovo odbijanje saradnje, tačnije šutnja, jedna je vrsta ucjene Tužilaštva.

Keserović svjesno na ovaj način želi primorati Tužilaštvo da igra po njegovim pravilima. Slično je već postupio i deportirani Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše.

Šta je tražio

On je, također, nakon deportacije tražio od Tužilaštva da mu se omogući razgovor s roditeljima i da bez dolaska supruge i djece iz Sirije ne želi bilo kakvu saradnju. Tek kada je dobio uvjerenje da će se u avionu naći njegova supruga, Ćufurović je odlučio priznati krivicu, a za danas osuđen na četiri godine.

Prije toga, mjesecima je u Sudu, po optužnici za ratovanje, negirao bilo kakve navode tužioca i svjedoka koji su ga vidjeli kako učestvuje u borbama.

I drugi pozvani ISIL-ovci, kako bi dobili oni što žele, također će se voditi sličnim receptom, a sve radi odugovlačenja procesa kako bi Tužilaštvo popustilo njihovim zahtjevima.

Nema pomoći od žena

Tužilaštvo, kako saznajemo, nema ni velike pomoći od saslušanja povratnica koje su smještene u azilantskom centru Delijaš, a deportirane su iz Sirije.

Riječ je o šest žena. Među njima su žene deportiranih ISIL-ovaca. Većina ih odbija saradnju kako ne bi ugrozile svoje muževe i već su vraćene kućama.

Tužioci Tužilaštva BiH započeli su s ispitivanjem sedam bh. ISIL-ovaca koji su prošle sedmice deportirani iz Sirije u BiH, a određen im je i jednomjesečni pritvor. 




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.