ANALIZA

2019. - pojeli je izbori 2020. - posljednji voz

Sljedeća godina trebala bi pokazati odgovornost bosanskih političkih opcija, ističe Lavić

Bosna i Hercegovina se nalazi na prekretnici. Arhiv

Piše: F. KARALIĆ - M. AŠČIĆ

29.12.2019

Godina koju su „pojeli“ izbori - 2019. i 2020. - godina nade i, istovremeno, posljednji voz za Bosnu i Hercegovinu. Ovako su intelektualci, analitičari okarakterizirali godinu na izmaku i onu koja nam dolazi. Razloga za nezadovoljstvo praktično svim što se dogodilo prethodnih 12 mjeseci imaju svi u BiH. Životni standard ostao je praktično isti - loš, jer privreda i ekonomija stagniraju, zemlja je dalje od Evropske unije nego što je bila na kraju 2018. godine, nismo ni u NATO-u, nije bilo vizija, inicijativa, ideja...

Program reformi

Da nije dogovora političkih lidera postignutih posljednjih dana ove godine, 2019. bismo mogli okarakterizirati kao katastrofalnu, jednu od najgorih poslije rata. Međutim, dogovor o uspostavljanju državne, a posljedično i federalne vlasti, usvajanje „Programa reformi“, koji su na neki način otkočili daljnji put prema NATO-u, daju zrno optimizma da nas čekaju bolji dani. Nada je odavno sve što nam je ostalo. Hoće li se BiH konačno pokrenuti i iz stagnacije krenuti u ubrzani napredak, pokazat će prvi dani nakon Nove godine. Nema sumnje da je 2020. godina odluke i posljednji voz za BiH.

Lavić: Pokazati odlučno razumijevanje. Avaz

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić smatra da je 2019. godina obilježena neuspostavljanjem vlasti, što je izazvalo brojne konfuzne situacije i politička razračunavanja. To je izazvalo stanovitu napetost u javnom prostoru i u pokušajima političkih predstavnika da ponude prihvatljiva objašnjenja takvim postupanjima.

- Sljedeće godine trebala bi pokazati odgovornost bosanskih političkih opcija, njihovo jedinstvo i odlučnost da se gradi stabilna država i društvo univerzalnih ljudskih vrijednosti. Nadam se da će političke partije pokazati odlučno razumijevanje za podizanje opće kulture u našem društvu, za razvijanje sistema obrazovanja i brigu o mladim ljudima koji iseljavaju – ističe Lavić.



Fočo: Dogovore provesti u djelo. Avaz

Profesor Salih Fočo smatra, pak, da će 2020. godina biti bolja od prethodne i da je evidentno da su ovu obilježile političke teme.

- Naredna godina je godina u kojoj nove političke opcije trebaju pokazati svoje programske ciljeve i da ih ostvare. Pogotovo što su politička pitanja skinuta s dnevnog reda i sada je ostalo da se dogovori provedu u djelo - smatra Fočo.


Kolo sreće

S druge strane, analitičar Enver Kazaz smatra da su 2019. „pojeli“ Bakir Izetbegović i Željko Komšić svojim taktiziranjem vlasti na državnom nivou, a cijenu su platili građani.

- Mislim da će se 2020. kriza s državnog nivoa prenijeti na federalni i pitanje je koliko će trajati. Kriza će se odnositi na formiranje Vlade FBiH i izmjene Izbornog zakona - rekao nam je Kazaz.



Bajtal: Građani i dalje gladni. Avaz

I politički analitičar Esad Bajtal smatra da se u BiH samo kolo okreće, a da su se antinarodne snage, koje sebe nazivaju čuvarima nacionalnog interesa, dobro uvezale. Smatra da ni 2020. neće biti ništa bolja, bez obzira na prognoze i najave.

- Ovdje ne dolaze nove godine, osim u numeričkom smislu, sve se samo ponavlja. Građani su i dalje gladni, žedni, bosi, prevareni, izdani, nasamareni, dezorijentirani. Zgaženo im je dostojanstvo. Nema više kome da vjeruju, svi su ih izdali. U tome smislu, ništa neće biti bolje ni naredne godine. Svi igraju u istom kolu, ruka u ruci. Ništa od Nove godine za nas, građane, nema, niti će se išta novo desiti - kaže Bajtal.

Tuka vratio dozu nacionalnog ponosa

- Sportski uspjesi Amela Tuke vratili su u našu svakodnevicu neophodnu dozu bosanskog nacionalnog ponosa. Lijepo je bilo vidjeti zastavu Bosne i Hercegovine kako se vihori – ističe Lavić.

Životna pitanja na dnevnom redu

Na vladajućim snagama je, ističe Fočo, da država konačno bude ekonomski stabilnija.

- Potrebna su nam veća ulaganja i veći rast životnog standarda građana. Moraju se povećati plaće ljudima. Vrijeme je da nakon 20 godina konačno životna pitanja, a ne politička, dođu na dnevni red - kazao je Fočo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.