PORAŽAVAJUĆE

Sve manje mladih ide u vojnike

Ranije se na konkurse u vojsci po poziciji javljalo i 13 ljudi, a danas ih se javi u prosjeku dvoje

Vojnici bježe iz OSBiH. Avaz

Piše: S. D. / Avaz.ba

5.1.2020

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić najavio je da će tražiti povećanje budžetskih sredstava namijenjenih Ministarstvu odbrane (MO), prije svega kako bi se poboljšao status vojnika, podoficira i zaposlenika. Na ovaj način pokušat će se ponovo probuditi interes za zapošljavanje profesionalnih vojnika koji posljednjih godina bilježi stalni trend pada.

Podžić: Povećati budžet. Avaz

Posljednji primjer

O tome koliko su Bosanci i Hercegovci u ovom trenutku (ne) zainteresirani da postanu profesionalni vojnici, govori činjenica da ih se sve manje prijavljuje za posao u Oružanim snagama. Tako su se, kako je za „Avaz“ kazao Podžić, na posljednji konkurs koje je raspisalo Ministarstvo odbrane u prosjeku po jednoj poziciji javila dva čovjeka.  

To znači da će barem jedan od njih i dobiti posao. No, ako se ovaj podatak uporedi s onim otprije samo četiri godine, kada se na jedno oglašeno mjesto javljalo i po 13 osoba, onda je jasno kolika je bila konkurencija na tržištu rada za ovaj posao.

Pretpostavlja se da su upravo niske početne plaće, koje za vojnika u OSBiH iznose oko 706 KM, glavni razlog zbog čega nezaposleni bukvalno „preskaču“ oglase o zapošljavanju na pozicijama profesionalnih vojnika. Uz slaba primanja, i loši uvjeti u kojima vojnici rade zasigurno su razlog zbog kojeg je sve manje interesiranja za angažman u OSBiH.


Uskoro izjašnjenja

No, hoće li biti sluha za zahtjeve iz Ministarstva odbrane za povećanje budžeta za te namjene tek će se vidjeti. Uskoro će budžet za svaku pojedinačnu instituciju za ovu godinu biti predstavljen novim ministrima i oni će se izjasniti o njemu. 

Na potrebu povećanja plaća ne samo vojnicima, nego i policajcima agencija na državnom nivou, kao i državnim službenicima kojima su prije nekoliko godina snižene plaće, godinama ukazuju i sindikati. Ohrabrujuće je što je u nedavnoj izjavi za „Avaz“ Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora, iskazao razumijevanje za ove zahtjeve sindikalista i podržao rješavanje ovog problema.  

Inače, 452 vojnika napustila su OSBiH u prošloj godini i nadati se da će odlazak ljudi, koji su najveći i najkvalitetniji resurs naše vojske, biti zaustavljen.  

.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.