NEUSTAVNI PRAZNIK

Dodik: Niko nam ne može oduzeti 9. januar, Salkić neka malo gleda proslavu na televiziji

Ustavni sud BiH je dan RS proglasio neustavnim praznikom

Milorad Dodik. Avaz

Srna

5.1.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Srbima u Republici Srpskoj niko ne može oduzeti 9. januar koji proslavljaju kao dan RS, sviđalo se to nekome ili ne.

- On ostaje praznik naše republike, naše države RS i to može da ih iritira do bijesa - izjavio je Dodik nakon što je potpredsjednik RS Ramiz Salkić komentirao obilježavanje neustavnog praznika. 

Dodik je rekao kako Salkić ne mora da proslavlja dan RS, jer ga niko na to ne tjera, ali smatra da je nemoralno i neljudski da se jednom narodu oduzima pravo na praznik.

- Ako bude imao snage, neka pogleda malo na televiziji, samo da vidi kako je to masovno i dostojanstveno. To mu preporučujem - dodao je Dodik.


S jednog od ranijih obilježavanja. Avaz

Dodik je istakao da "oni ne trebaju moralizirati Srbima".

- Mi se ne slažemo s tim da je 1. mart bilo kakav praznik u BiH, ali ne možemo da zabranimo muslimanima da misle to što hoće. Ali to nije praznik BiH - rekao je Dodik.

On smatra da ne treba da posvećuje "bilo kakvu pažnju nekom Salkiću ili bilo kome drugom ko je iritiran" te mu je poručio da 9. januara može da radi šta hoće, ali da ne može srpskom narodu da zabrani da ga proslavlja.

- Mi ćemo da obilježavamo dan Republike, to je naše pravo i nećemo od toga odustati - naglasio je Dodik.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je ovaj praznik proglasio neustavnim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.