ISTRAŽUJEMO

Šehić: Poštenje se ne može platiti novcem

Pristalica sam uvođenja skeniranja glasačkih listića i automatskog utvrđivanja rezultata izbora, kaže Šehić

Traži se povećanje naknada u biračkim odborima. Ilustracija

Piše: S. Degirmendžić / Avaz.ba

8.1.2020

Predstavnički dom Parlamenta BiH razmatrat će 16. januara na sjednici i izvještaje o provođenju općih izbora 2018. i zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije (CIK) u pretprošloj godini. Zanimljivo je da CIK u propratnom pismu tog materijala ističe potrebu za povećanjem naknada za rad u biračkim odborima. 




Male sankcije

Centralna izborna komisija te naknade ocjenjuje čak “izuzetno niskima” te ih navodi kao razlog velikog broja odustanaka od članstva u biračkim odborima na sami dan izbora, kao što je bilo 2018. 

Vehid Šehić, nekadašnji član CIK-a i politički analitičar, ocjenjuje u razgovoru za “Avaz” da to nije rješenje.

- Ako se povećavaju njihove naknade, trebalo je povećati i novčane kazne za sve one koji krše akte CIK-a, jer su tu sankcije male i kreću se oko 200 KM. Odgovornost i poštenje su nešto što je temelj, ne mogu se platiti novcem - kaže on.



Vehid Šehić : Uvesti skenere. Avaz

Šehić smatra da nadležni u BiH trebaju razmotriti uvođenje novih tehnologija koje bi dovele do transparentnih i poštenih izbora. Navodi i primjer brzine objave izbornih rezultata u Hrvatskoj. 

- U Hrvatskoj su napravili takav sistem i program da svi podaci s biračkih mjesta idu prema gradskim izbornim komisijama, a onda ih putem programa Porezne uprave šalju Agenciji za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS), gdje se sliježu svi podaci i automatski idu prema Državnom izbornom povjerenstvu tako da vrlo brzo dobivate rezultate izbora. Pristalica sam da se u BiH uvede takav sistem, skeniranje glasačkih listića i automatsko utvrđivanje rezultata izbora sa svakog biračkog mjesta - kaže Šehić.

Spriječiti manipulacije

- Novac iz državnog budžeta, koji je novac građana ove zemlje, treba odvojiti za nove tehnologije, a onda će se, kad budu skeneri, postaviti pitanje i oko visine naknada članova biračkih odbora, jer neće imati posla kao danas. Tako ćemo imati brže izborne rezultate i spriječit ćemo bilo kakav oblik manipulacije oko izbornih rezultata. U tome ja vidim zaštitu izborne volje građana, ma kakva ona bila – ocjenjuje Šehić. 

Inače, za rad biračkih odbora na općim izborima u BiH izdvajaju se 4,2 miliona maraka . 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.