REAKCIJE Potpredsjednik RS Ramiz Salkić

Najavama o otcjepljenju bh. entiteta RS ugrožava se mir

Ekstremno nacionalistička vlast u Srbiji i separatistički nastrojeni dio bosanskih Srba direktno rade na rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanju mira, smatra Salkić

Avaz.ba/Fena
11.01.2020 15:36

Ramiz Salkić

Foto: Arhiv

Separatisti u Bosni i Hercegovini snažno su ohrabreni nedjelovanjem međunarodne zajednice, ali i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, upozorio je danas potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić.

 Ukazao je na to da visoki predstavnik godinama tolerira nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanje mira na različite načine, kao i provođenje ratnih ciljeva bosanskih Srba mirnodopskim metodama.

- Tužilaštvo je bez reakcije na direktnu prijetnju ustavnom poretku u BiH, nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH, ali nema reakcije ni na izazivanje rasne, vjerske i nacionalne netrpeljivosti. Godinama se tolerira nepoštivanje sudskih presuda, veličaju se ratni zločinci, negiraju zločini i ponižavaju žrtve. Sve ovo snažno ohrabruje dio bosanskih Srba na separatizam, a to čine i svojim izjavama i postupcima i nacionalisti iz Srbije. Prijetnje i pokušaji separatističkog čina bosanskih Srba sigurno će se pokušati ostvariti i samo izuzetno naivni u to trebaju sumnjati. Tome u prilog ide i militarizacija policije entiteta, ali i činjenica da je u strategiju odbrane Srbije unesena odredba da se oni brinu i za entitet RS u Bosni i Hercegovini - istaknuo je Salkić.

Smatra da "ekstremno nacionalistička vlast u Srbiji i separatistički nastrojeni dio bosanskih Srba direktno rade na rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanju mira najavom o otcjepljenju bh. entiteta RS i pričom o dvije srpske države na Balkanu".

- Ove aktivnosti su direktno podržane od Srpske pravoslavne crkve, kako je to bilo i tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Ovo je jasna najava agresije u narednom periodu i stvaranja zakonskog okvira za djelovanje u budućnosti. Naša obaveza je da sad upozoravamo na ova kretanja, ali i da budemo spremni da zaštitimo državu i građane ove zemlje. Pozivam visokog predstavnika, PIC i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno počnu raditi svoj posao i spriječe sve ovo što se najavljuje, a što će sigurno u jednom trenutku ugroziti mir u ovoj zemlji - naveo je Salkić.

Komentari

NA VRH