SUKCESIJA Kome će pripasti kompleksi bivše SFRJ

BiH se bori za Titove luksuzne vile

Zajednički komitet za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine trebao bi se u februaru sastati u Sarajevu

S. Degirmendžić / Avaz.ba
13.01.2020 15:43

Ambasada bivše SFRJ u Adis Abebi: Poklon cara Salesija Titu

Foto: MVPBiH

Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Makedonija, države nasljednice bivše SFRJ, iako je prošlo 19 godina, još nisu do kraja provele Sporazum o pitanjima sukcesije, kojim su se obavezale na pravednu podjelu imovine.  

Zagrebački dogovor

Kako je za “Avaz” potvrdio Adnan Hadžikapetanović, sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH i ovlašteni predstavnik za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, Zajednički komitet za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine trebao bi u februaru u Sarajevu imati sastanak o raspodjeli četiri velika kompleksa ambasada bivše SFRJ koja se nalaze u Nju Delhiju, Moskvi, Braziliji i Adis Abebi.  

  • Adnan Hadžikapetanović: Čeka se odluka Vijeća ministara BiH
    Adnan Hadžikapetanović: Čeka se odluka Vijeća ministara BiH Foto: Avaz

- Još, međutim, nismo ništa konkretno dogovorili. Čekamo potvrdu novog Vijeća ministara BiH o eventualnom imenovanju novih članova komisija zaduženih za sukcesiju. Zajednički komitet na posljednjem je sastanku u Zagrebu u decembru prošle godine dogovorio da na te lokacije izađu arhitekti i utvrde tačno kome šta pripada od dvorišta i zgrada - pojašnjava on. 

Procjena stanja

To će, smatra Hadžikapetanović, znatno doprinijeti procjeni stanja kako bi se na sastanku u Sarajevu razmatrala realna slika o daljnjim koracima. 

Zanimljiv je slučaj, pojasnio je, kompleksa ambasade u centru Adis Abebe, koji danas koristi Srbija. Taj je objekt svojevremeno, navodno, Josipu Brozu Titu, nekadašnjem predsjedniku bivše SFRJ, poklonio car Haile Selasije. No, BiH, a ni ostale zemlje sukcesori, ne mogu doći do dokumenta koji to potvrđuje.

  • Ambasada bivše SFRJ u Moskvi: Već poslat dopis
    Ambasada bivše SFRJ u Moskvi: Već poslat dopis Foto: MVPBiH

Kada je u pitanju Ambasada u Rusiji, Hadžikapetanović kaže da je BiH već zvaničnoj Moskvi poslala pismo o eventualnoj podjeli tog kompleksa, koji, kao i one u Etiopiji, Indiji i Brazilu, žele sve zemlje sukcesori.

- Nadam se da ćemo na sastanku u Sarajevu donijeti zaključke koji će otvoriti put rješavanju raspodjele ova četiri kompleksa - zaključuje Hadžikapetanović.

 

  • Ambasada u Brazilu: Jedan od četiri velikih kompleksa kojeg treba raspodijeliti
    Ambasada u Brazilu: Jedan od četiri velikih kompleksa kojeg treba raspodijeliti Foto: MVPBiH

Komentari

NA VRH