ISTRAŽUJEMO

Operacije u RS drastično skuplje nego u Federaciji

Više od 243.000 građana u Federaciji BiH nema zdravstveno osiguranje, dok je taj broj u manjem bh. entitetu oko 250.0000

Velika je diskriminacija u liječenju i po mjestu boravka. Avaz

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

13.1.2020

Više od 243.000 građa u Federaciji BiH nema zdravstveno osiguranje. S druge strane, kako su potvrdili iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, osigurano je 1.952.499 građana. Situacija nije ništa bolje ni u manjem bh. entitetu, u kojem je oko 250.000 neosiguranih.

Kršenje zakona

Oni koji nemaju osiguranju, ako moraju otići ljekaru, sve usluge moraju sami plaćati.

Takvo sistemsko rješenje u Organizaciji „Inicijativa i civilna akcija“ (ICVA) smatraju nezakonitim, jer prema i Ustavu BiH, kako tvrde, nijedan građanin ne smije biti bez zdravstvene zaštite.

- Dosta ima onih koji nemaju osiguranje, da li po zakonu ili im firma ne uplaćuje. Na birou ima rok, ako se ne prijavite na vrijeme, gubite pravo na zdravstvenu zaštitu. To je diskriminacija, jer u RS toga nema. Potom, velika je diskriminacija i po mjestu boravka. Ako živite, primjerice, u Sarajevu, imat ćete bolju zaštitu nego oni koji žive u Livnu - pojasnio je Milan Mirić, koordinator mreže ICVA.

Mirić: Svi moraju imati osiguranje. Avaz

Prvi pregled

Ako se uzme u obzir cjenovnik, činjenica je da građani izdvajaju ogromne sume za liječenje. Oni koji su osigurani, imaju sreću da im to snose zavodi, dok su ostali prepušteni sami sebi. Cijene su nešto više u RS.

Tako prvi ljekarski pregled u ordinaciji u Federaciji košta deset maraka, a pregled na magnetnoj rezonanci vrtoglave 2.924 marke. Kateterizacija krvnih sudova i srca plaća se 1.020 KM.

U RS prvi pregled kod ljekara košta 30 maraka. Kateterizacija srca u FBiH iznosi 1.024 KM, a u RS oko 200 maraka više. Vađenje kamenaca iz uretera u RS je 275, a u FBiH oko 70 KM. Građani u RS za ispiranje želuca, ako nemaju osiguranje, izdvajaju oko 30 maraka, a u FBiH 16. U FBiH operacija na mrežnjači košta 329, a RS je isti zahvat 2.200 KM!

Operacije skuplje u Republici Srpskoj. Agencije

Cijene različite u entitetima

Republika Srpska

Ugradnja karotidnog stenta – 4.500 KM 

 Primarna obrada rane sa suturom - 30 KM 

FBiH

Citološki pregled punktata tumorskog tkiva - 539 KM

 Primarna obrada rane sa šivanjem - 18 KM

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.