PRESUDE

Parlament BiH ima šest mjeseci za Mostar

Parlament do juna mora izmijeniti Izborni zakon, u suprotnom Ustavni sud BiH ima ovlaštenje da sam uspostavi privremeno rješenje

Mostar: 12 godina bez lokalnih izbora. Avaz

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

19.1.2020

Početkom februara postaje konačna presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu prema tužbi Irme Baralije zbog neodržavanja izbora u Mostaru.

Tako „na scenu“ stupa Parlamentarna skupština BiH, koja ima rok od šest mjeseci da izmijeni Izborni zakon BiH, kako je to i presuđeno. 


Pomoć stranaca

Ako do kraja juna, kada istječe taj rok, Parlamentarna skupština BiH to propusti učiniti, presudom Suda u Strazburu je konstatirano da „Ustavni sud BiH ima ovlaštenje da sam uspostavi privremeno rješenje“.

U međuvremenu, do konačne presude za rješenjem pitanja Mostara tragaju SDA i HDZ BiH, kako je to nedavno saopćeno nakon sastanka stranačkih delegacija predvođenih Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Početkom decembra prošle godine o hitnoj potrebi održavanja izbora u Mostaru sa Izetbegovićem i Čovićem razgovarali su predstavnici međunarodne zajednice koje je predvodio specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer (Mathew).

Alibi politika

Da je ovo prijelomna godina za Mostar uvjeren je Anel Kljako, predsjednik mostarskog SBB-a. On smatra da je stvaranje jakog probosanskog bloka SBB – SDA - DF otklonilo svaki prostor za ucjene prilikom izmjena Izbornog zakona.

Kljako: Prijelomna godina. Avaz

- Drugi razlog su prošlogodišnji pregovori, gdje se pokazalo da su mogući kompromisi ako se to istinski želi. Tu je i pomoć međunarodne zajednice, prije svega SAD i Velike Britanije. Vjerujem da političari neće propustiti šansu da se postigne dogovor za Mostar. Nadam se da će se odustati od alibi politike i preuzeti odgovornost - istakao je Kljako.

Kad Lovac prognozira

Semir Drljević Lovac, predsjednik Prve mostarske partije (PMP), nedavno je podsjetio kako je prije četiri godine prognozirao da će ove godine biti održani izbori u Mostaru.

- Evropom vladaju narodnjaci u kojima su i SDA i HDZ i nekako je brzo završena presuda po tužbi Irme Baralije. Bojim se da će im to sada biti alibi, u smislu: „Eto, to su nam stranci nametnuli“ - kazao nam je Drljević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.