KOMENTAR DANA

Pet do dvanaest!

Tolika fama i prašina i onda sve je utihnulo. Konačno smo na pravom kolosijeku, a to su EU i NATO integracije

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić / Avaz.ba

20.1.2020

Država Bosna i Hercegovina konačno se našla na pravom putu. No, tako nije izgledalo sredinom prošle godine.

 

Na formiranje vlasti čekalo se više od 14 mjeseci. Uz pregovore, rekli bismo mučne, ali i blokade, po principu drži - ne daj, konačno smo dobili vlast. I to tek krajem godine. Pet do dvanaest! Uz sudijski zvižduk.

Mjesecima prije toga, svjedočili smo optužbama, opstrukcijama i nerazumijevanju. Za to vrijeme ispaštali su država, građani, projekti, reforme...

Famozni „Godišnji nacionalni plan“ (ANP), koji smo trebali poslati u Brisel, još više je unazadio ionako loše odnose. I onda, krajem godine, preko noći, sve se promijenilo. Dobili smo mandatara. Predsjedništvo je predložilo usvajanje „Programa reformi“.

I opet onda drama. Šta piše, ko će u NATO, RS udario po Miloradu Dodiku, Federacija po Željku Komšiću. Zakuhalo se sa svih strana. Ali, danas, dva mjeseca kasnije, „Program reformi“ koji smo poslali u Brisel dobio je zeleno svjetlo. Tako je odlučio Politički komitet ovog vojnog saveza.

Tolika fama i prašina i onda sve je utihnulo. Konačno smo na pravom kolosijeku, a to su EU i NATO integracije. Sada smo uveliko skratili put za usvajanje „Programa reformi“.

Ranije se na ove provjere čekalo godinama. Tako je barem bilo kod susjeda. Ali, NATO je konačno malo progledao i BiH kroz prste. Sada je na redu njegovo predstavljanje dokumenta u Briselu, pa očitovanje ambasadora zemalja članica.

Od očaja do sjaja, mogli bismo ocijeniti političku situaciju u zemlji.

Kompromis, dogovor, razumijevanje drugih i drugačijih, vratilo nas je na stazu na kojoj smo davno trebali biti.

Umjesto svađa i optužbi, vrijeme je da oni koje smo izabrali rade svoj posao. Jer, vozovi prolaze, vrijeme curi. Moramo konačno ući u posljednji voz.

 


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.