REAKCIJE

Fejzić: Direktor Jovanović trebao bi podnijeti ostavku

Ne možemo i nećemo dozvoliti da se naša djeca osjećaju ugroženo u prostorijama gdje bi im se trebalo prenositi znanje, navodi Fejzić

Skandalozne fotografije iz učeničkih klupa. INSTAGRAM

Avaz.ba

28.1.2020

Zamjenik načelnika općine Srebrenica Hamdija Fejzić izrazio je ogorčenje i zabrinutost nakon što su se u javnosti pojavile fotografije učenika Prve osnovne škole koji veličaju četnike u prostorijama škole.

- Osim toga, proslavljanje slave, uz dužno poštovanje prema običaju slave kod srpskog naroda, u školi gdje je 70 posto bošnjačke djece je nekorektno, predstavlja nametanje i diskriminaciju nesrpske djece. Postavljamo pitanje jesu li učenici bošnjačke nacionalnosti sigurni da pohađaju nastavu. Osim toga, zabrinjavajući je izostanak bilo kakve reakcije od Uprave škole, prije svega direktora. Od direktora Prve osnovne škole Srebrenica Dragog Jovanovića za početak očekujemo javno izvinjenje učenicima i roditeljima bošnjačke nacionalnosti. Zbog niza propusta u svom radu direktor Jovanović bi sam trebao podnijeti ostavku. Smatramo da, ukoliko sam ne podnese ostavku, treba biti smijenjen s pozicije koju obnaša - naveo je Fejzić u saopćenju. 

Sramotna fotografija. INSTAGRAM

Fejzić ističe i kako je zabrinjavajuća šutnja srpskih političkih predstavnika, jer na sva dešavanja u posljednjim mjesecima nema nikakve reakcije osim šutnje. Šutnja je znak odobravanja.

- Roditeljima bošnjačke nacionalnosti čija djeca pohađaju Prvu osnovnu školu stojimo na raspolaganju i u razgovoru i saradnji s njima vidjet ćemo koji su naredni koraci koje treba poduzeti. Ne možemo i nećemo dozvoliti da se naša djeca osjećaju ugroženo u prostorijama gdje bi im se trebalo prenositi znanje. Djeca trebaju biti djeca, sigurna i ravnopravna u školskim klupama, sa svim pravima koja bi im trebala biti zagarantirana. To bošnjačkoj djeci nije omogućeno - naveo je.  

Zamjenik načelnika općine Srebrenica podsjeća kako je škola mjesto gdje se djeca trebaju učiti pozitivnim vrijednostima i, prije svega, da budu dobri ljudi. 

- Očigledno je da su pojedini roditelji zakazali u svojoj misiji. Isto se odnosi i na direktora, učitelje i nastavnike. Zbog svega što smo vidjeli očigledno je da su mnogi promašili profesiju i nisu ispunili humanu misiju i ulogu u odgoju i obrazovanju djece - zaključuje Fejzić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.