BRISEL

Rangel: BiH ima svoj zasebni put prema Evropi

Čović naglasio da su izmjene Izbornog zakona u finalnoj fazi dogovora

S današnjeg sastanka u Briselu. Parlament BiH

Fena

28.1.2020

Predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i Dragan Čović razgovarali su danas u Briselu sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Paulom Rangelom o izmjenama Izbornog zakona, izborima u Mostaru, budućnosti demokratije u BiH i kandidatskom statusu.

Čović je naglasio da su izmjene Izbornog zakona u finalnoj fazi dogovora, te da će one osigurati zakonsku jednakost konstitutivnih naroda u političkom predstavljanju na svim nivoima vlasti.

Govoreći o napretku u integracijama u Evropsku uniju (EU), kazao je da BiH ne bi trebala biti u sjeni Sjeverne Makedonije, niti Albanije, kao i da BiH svoj evropski put ne bi trebala vezati uz bilo koju zemlju.

S današnjeg sastanka u Briselu. Parlament BiH

Zvizdić je potvrdio opredijeljenost građana za evropsku BiH, dodajući da će ispunjavanje reformi i preuzetih obaveza rezultirati pozitivnim socioekonomskim razvojem, poboljšanjem života građana i uspostavom savremenih evropskih mehanizama u BiH.

Rangel, koji je ujedno i zastupnik Portugala u Evropskom parlamentu, naglasio je važnost aktivne i kontinuirane saradnje predstavnika BiH i EU, kao i evropsku perspektivu.

Potvrdio je stajalište da BiH ima svoj zasebni put prema Evropi, te da se ne bi trebala opterećivati problemima drugih kandidata ili potencijalnih zemalja kandidata.

Dužnosnici su izrazili očekivanja za daljnjom pozitivnom saradnjom i prioritetnim djelovanjem na području Bosne i Hercegovine, s ciljem što skorijeg stjecanja kandidatskog statusa i razvoja BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.