SARAJEVO

Čerkez: Ne isključujemo mogućnost pojave koronavirusa u BiH

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar kazao je da je vrijeme da svi građani povedu računa o osnovnoj higijeni te da to može dati najbolje rezultate

Piše: D. B. / Avaz.ba

30.1.2020

S pres-konferencije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

U organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH održana je konferencija za medije na temu mjera prevencije širenja novog koronavirusa, koji se prvobitno pojavio u Kini.

Goran Čerkez, pomoćnik u Federalnom ministarstvu zdravstva, istakao je da je do sada 6.650 oboljelih, a da je smrtnost oko dva posto. Kako navodi, do sada je utvrđen virus u 15 zemalja u svijetu, od kojih je devet u Evropi.

- Svakodnevno smo u kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Konstantno imamo niz sastanaka. Koordinacija je uspostavljena u petak, kada je bio autobus pun kineskih državljana. Sve vrijeme imamo saradnju s Graničnom policijom. Imamo nadzor i nad kompanijama koji imaju radnike kineskog državljanstva. Trenutno je to kompanija koja je zadužena za Koridor 5C. Mi ne isključujemo mogućnost pojave. Vjerovatnoća je, prema svjetskim istraživanjima, umjereno vjerovatna - kazao je Čerkez.

Pojašnjava da je dosta nepoznanica u vezi s virusom.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar kazao je da je vrijeme da svi građani povedu računa o osnovnoj higijeni te da to može dati najbolje rezultate.

- To su one mjere koje izgledaju na oko vrlo jednostavne. Vakcine još nema. Dok do toga ne dođe, imamo osnovne mjere za sprečavanje širenja bolesti. Izdali smo niz preporuka, a i ulasci kineskih državljana su popraćeni - kazao je Pehar.

Na samom kraju konferencije su istakli da u ovom trenutku nije realno skroz zabraniti ulazak kineskih državljana te da za tim još nisu posegnule ni Evropske zemlje.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.