ZOI '84

Sarajevo je 12 dana bilo centar svijeta

Moguća kandidatura sa Barcelonom za Igre 2030. pružila bi nam šansu da ponovo napravimo iskorak i predstavimo se u najboljem svjetlu, kaže Rađo

Koševo: Spektakl na ceremoniji otvorenja Igara. Agencije

Piše: E. JESENKOVIĆ

8.2.2020

Sarajevo je prije tačno 36 godina postalo centar svijeta. Osmog februara 1984. na Istadionu Koševo svečano su otvorene Zimske olimpijske igre, 14. po redu.

To je označilo početak sarajevske olimpijske bajke, koja je završena 19. februara i koja je proglašena do tada najbolje organiziranim Igrama koje svijet pamti.

Nova prilika

- Olimpijske igre iz 1984. su zauvijek promijenile DNK našeg glavnog grada. Nakon ovog događaja Sarajevo više nije bilo isto. Naslijeđe koje smo tada dobili prati nas do danas. 

Rađo: Ništa nije bilo isto. Arhiv

Nema mnogo olimpijskih gradova i Sarajevo mora biti ponosno na ovaj status. Mislim da olimpijsko naslijeđe nismo do kraja iskoristili, ali nam se pruža šansa da kroz moguću kandidaturu sa Barcelonom za Zimske igre 2030. napravimo iskorak, oplemenimo taj olimpijski duh i ponovo predstavimo i Sarajevo i BiH u najboljem svjetlu - rekao je Izet Rađo, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH.

U Sarajevu je 1984. nastupilo 49 država sa 1.272 sportista.

Skijaška takmičenja su organizirana na planinama Bjelašnici i Jahorini, biatlon, nordijsko skijanje i skokovi odvijali su se na Igmanu, sankanje i bob na Trebeviću, te klizanje i hokej u dvoranama Zetra i Skenderija.

Domaće navijače posebno je obradovao slovenski skijaš Jure Franko koji je srebrom u veleslalomu osvojio prvu medalju za bivšu Jugoslaviju na zimskim igrama. Parole "Volimo Jureka, više od bureka" i danas se pamte...

Uspješan test

- Svake godine obilježavamo ovu godišnjicu, posebno jer je riječ o Igrama koje su, po svim ocjenama, bile najbolje do tada organizirane. Pokušavamo, kao OKBiH, da tu tradiciju obnovimo i oživimo olimpijski duh. 

KISIĆ: Imamo bogatu tradiciju. Arhiv

Jedan korak na tom putu bio je i prošlogodišnji EYOF (Zimski olimpijski festival mladih, op. a.) u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, koji je primio sve pohvale, pa i ono najznačajnije priznanje, Asocijacije za mir i sport koje nam je uručeno na svečanosti pod pokroviteljstvom Princa Alberta od Monaka - kaže Siniša Kisić, potpredsjednik OKBiH.

Kisić naglašava da je to bio test koji smo uspješno prošli te se nada da će naredni korak biti kandidatura Sarajeva sa Barcelonom za organizaciju ZOI 2030.

- Bilo je kontakata sa Barcelonom i vlastima španske pokrajine Katalonije. Oni su kandidati za Igre 2030. godine i žele saradnju sa nama u smislu da bi neke od olimpijskih disciplina, poput sankanja, boba, možda i klizanja, bile organizirane kod nas.

To je dobra vijest i, po mom mišljenju, ne postoji nijedan razlog da ne uđemo u ove zajedničke aktivnosti - rekao je Kisić.

Nagrada za Muzaferiju

Izvršni komitet Olimpijskog komiteta BiH donio je jednoglasnu odluku da skijašica Elvedina Muzaferija bude jednokratno nagrađena sa 7.000 KM u nastojanju da se što kvalitetnije pripremi za predstojeća takmičenja te plasira na Zimske olimpijske igre u kineskom Pekingu 2022. 

Franko je obradovao navijače srebrom u veleslalomu. Agencije

Muzaferija je nedavno ostvarila historijski uspjeh zauzevši 29. mjesto u kombinaciji u austrijskom Altenmarkt, čime je osvojila prve bodove za BiH u Svjetskom kupu.

Elvedina je već redovni stipendista Olimpijskog komiteta BiH sa još devet sportista koji se pripremaju za ZOI 2022. Tu je još 14 sportista i stipendista OKBiH, koji su kandidati za Ljetne olimpijske igre 2020. u japanskom Tokiju.

Investicija, a ne trošak

Kisić je pozvao i vlasti na svim nivoima da pomognu sportistima te naglasio da ulaganje u sport predstavlja investiciju, a ne trošak. 

- Olimpijski komitet, kao nebudžetska organizacija, čini sve što može da podrži sportiste. To je naš zadatka i naša misija. No, ne možemo sami, stoga pozivam entitete i kantone, kao i državu, da stvore ambijent u kojem bi naši sportisti imali odgovarajuću podršku u nastojanjima da ostvare vrhunske rezultate - kaže Kisić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.