STAVOVI

Košarac: Nikome u BiH neću nametati rješenja

Dodao je da je jedini model za buduće zajedničko djelovanje jačanje unutrašnjeg dijaloga u institucijama BiH

Košarac: Proces harmonizacije. Arhiv

Avaz.ba

8.2.2020

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ocijenio je da BiH, da bi ušla u proces harmonizacije zakonodavstva sa pravnim naslijeđem Evropske unije, mora, prije svega, pokrenuti unutrašnji dijalog o otvorenim pitanjima, uvažavajući nadležnosti svih struktura vlasti u BiH.


Košarac: Samo dijalog. Arhiv

Uvažavanje evropskih standarda

Košarac je istaknuo da model djelovanja treba da bude uključenost entitetskih i nivoa vlasti Brčko distrikta ka zajedničkom nivou BiH radi usaglašavanja i harmonizacije bazičnih potreba i uz uvažavanje evropskih standarda.

- Ako postoji unutrašnje nerazumijevanje, smatram da te stvari treba ostaviti po strani, otvoriti procese usaglašavanja i tek onda ulaziti u format utvrđivanja zakona u institucijama za koje su one i nadležne - rekao je Košarac za "Srnu".

Dodao je da je jedini model za buduće zajedničko djelovanje jačanje unutrašnjeg dijaloga u institucijama BiH i posebno bolja saradnja s entitetskim institucijama koje imaju sličan domen rada kao i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

- Drugi model ne postoji. Kao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ne želim da bilo kome u BiH namećem rješenja, a tako neće postupati ni moji najbliži saradnici prilikom obavljanja svojih redovnih poslova i zadataka - rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, u skladu s ustavnim nadležnostima Ministarstva, jedino je realno da ono ostvaruje koordinirajuću ulogu i jača unutrašnji dijalog sa svim nivoima vlasti u BiH.


Loša praksa

Nažalost, podsjeća Košarac, u prethodnom periodu bila je situacija u kojoj su organi s nivoa BiH željeli da budu dominantni i nadređeni nižim nivoima vlasti, što je potpuno neprihvatljivo s aspekta ustavnih nadležnosti entiteta i Brčko distrikta.

- Ne treba nam konzumiranje primjera uvjetovanja i loših praksi nego nova praksa međusobnog uvažavanja i dijaloga u BiH, a jedan od najboljih primjera za to svakako su prvi susreti novoimenovanog predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije s entitetskim premijerima Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem - napominje Košarac.

On smatra da u BiH i dalje postoje neke političke elite koje žele centralnu vlast sa mnogo jačim ustavnim kapacitetima nego što je to danas propisano Ustavom BiH.

- Mislim da takve težnje nikada neće ni prestati, kao što i mi koji dolazimo iz Republike Srpske, imamo veoma jasan i kategoričan stav - dosljedna primjena slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava, bez intervencionizma međunarodne zajednice. Centralizacija i unitarizacija BiH za nas je apsolutno neprihvatljiva, jer smatramo da u BiH postoji jasan ustavni okvir koji propisuje nadležnosti institucija BiH i institucija entiteta i Brčko distrikta - poručio je Košarac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.