ALARMANTNO

Tvrđava u Vranduku počela se urušavati

Velika šteta na južnom zidu tvrđave

Tvrđava u Vranduku nalazi se desetak kilometara od Zenice. D. Jurišić

Piše: D. Jurišić

10.2.2020

Tvrđava u Vranduku, koja se nalazi desetak kilometara od Zenice, jedan je od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika BiH. U subotu navečer urušio se dio zida na južnoj strani tvrđave. Nastala šteta je velika, a s obzirom na to da je urušeno kamenje palo u dvorište obližnje kuće, samo pukom srećom nije došlo i do ljudskih žrtava. 

Nedugo nakon obrušavanja, na lice mjesta došla je i patrola Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, koja je obavila uviđaj i ogradila mjesto na koje je pao dio zida.


Mujezinović: Živi u blizini. D. Jurišić

Bahrudin Mujezinović, čija se porodična kuća nalazi u neposrednoj blizini, rekao je u izjavi za „Dnevni avaz“ da je samo dva minuta ranije bio u dvorištu i vidio kako pada prašina.

- Samo što sam ušao u kuću, kamenje se strovalilo. Sreća da niko nije stradao, moj je sin automobilom otišao desetak minuta ranije - kaže Mujezinović i dodaje da su dugo upozoravali na vibracije koje su stvarala teretna vozila.


Reakcija iz zeničkog muzeja

Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice, kaže da već devet mjeseci pokušavaju kontaktirati Zavod za zaštitu spomenika i Federalno ministarstvo kulture. 

- Iako imamo novac na računu, nedostaje volja da se riješi problem. Kome god smo se obratili, kaže nam da nisu u nadležnosti. Zbog sigurnosti mi ćemo krenuti u realizaciju radova bez daljnjeg čekanja dozvola – kaže Jašarević.

Kamenje palo u dvorište obližnje kuće. D. Jurišić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.