SARAJEVO

BHANSA dobila specijalno namjensko vozilo

Riječ je o specijalnom vozilu, namijenjenom za održavanje meteorološkog sistema za osmatranje na lokaciji jedinica prilazne aerodromske kontrole leta Sarajevo

Ministru Vojinu Mitroviću vozilo predao ambasador Sakamoto. Fena

Avaz.ba/ Fena

14.2.2020

Vlada Japana donirala je specijalno namjensko patrolno vozilo i rezervne dijelove, koji su danas posredstvom Ministarstva komunikacija i transporta BiH, predati Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA). 

Riječ je o specijalnom vozilu namijenjenom za održavanje meteorološkog sistema za osmatranje na lokaciji Jedinica prilazne aerodromske kontrole leta Sarajevo, a ministru komunikacija i prometa BiH Vojinu Mitroviću uime Vlade Japana vozilo je simbolično predao ambasador Japana u BiH Hidejuki Sakamoto (Hideyuki). 

Izražavajući zahvalnost ambasadoru i Vladi Japana, Mitrović je podsjetio da je tokom 2018. realiziran dio granta pomoći u vidu donacije meteorološke opreme (model AMOS 5100), koji se sastoji od dvije automatske meteorološke stanice sa sistemom za osmatranje vremena, instalirane na dvije lokacije - Međunarodnom aerodromu Sarajevo i na Bukoviku, u blizini Sarajeva. 


S današnje primopredaje vozila. Fena

- Ukupna vrijednost meteorološke opreme, uključujući obuku osoblja i rezervne meteorološke senzore automatske meteorološke stanice, iznosila je oko 362.000 KM. Ovo je primopredaja drugog dijela preostalih sredstava granta pomoći, kada je riječ o Agenciji za pružanje usluga u zračnom saobraćaju, u vidu donacije specijalnog namjenskog vozila, ukupne vrijednosti oko 256.000 KM. Kada se radi o BHANSA-i, ukupna vrijednost donirane meteorološke opreme i specijalnog namjenskog vozila je oko 618.000 KM - istakao je Mitrović.

Vlada Japana, kako je kazao ambasador Sakamoto, donira ovo vozilo za održavanje kao pomoć aktivnostima BHANSA-e u omogućavanju povezivanja i sigurnosti transporta zračnim putem čime se ujedno pomaže ekonomskim aktivnostima i mobilnosti građana.    

Mitrović je vozilo predao direktoru BHANSA-e Davorinu Primorcu koji je kazao da su država Japan i njen narod istinski prijatelji BiH i uvijek spremni da pruže pomoć.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.