PARTIZANSKO GROBLJE Antifašiste dočekali uvredljivi grafiti, uvrede, prijetnje i napad

Godišnjica oslobođenja od fašizma u Mostaru u sjeni incidenata: Ovaj grad je okupiran, a ovo što rade je strah

O kojoj slobodi u ovom vremenu da govorimo, kaže Đulić

M. Sm. / Avaz.ba

Obilježavanje 75. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma, kojem je prisustvovalo više od 2.000 antifašista iz cijele BiH, ali i susjednih zemalja, danas je na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru, nacionalnom spomeniku BiH, proteklo u sjeni incidenata.

Tako su, najprije, kako smo izvijestili, antifašiste dočekali uvredljivi grafiti na Partizanskom groblju, a učesnicima povorke, koja se kretala prema ovom spomeniku, grupa huligana je, uz zvižduke, upućivala pogrdne riječi i prijetnje.

Ideja zajedništva

Nakon dvosatnog programa, u okviru kojeg je položeno cvijeće i odata počast poginulim borcima u Drugom svjetskom ratu, uslijedio je novi incident, kada su huligani bacili baklju na jedan autobus, koji je tom prilikom i oštećen, a potom su učesnike povorke zasuli flašama i čašama, uputivši im psovke i prijetnje poput: „Balije, pobit ćemo vas.“

Nasreću, veći incident je spriječen zahvaljujući pripadnicima Interventne i Specijalne policije. Inače, pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona su sve vrijeme osiguravali događaj, a njihove snage su bile raspoređene i duž nekadašnje linije razgraničenja na mostarskom Bulevaru.

- Mi smo ovo očekivali, to je ista kuhinja. Mi znamo centar moći koji kaže "može - ne može". Ovaj grad je okupiran od ljudi, politika, koji ne misle dobro građanima i oni se nas boje. Ovo sve što rade je strah, jer mi nosimo ideje zajedništva i ideje budućnosti, a oni su na idejama daleke poražene prošlosti i tu je problem - izjavio je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.

U svom govoru tokom svečanosti Đulić se osvrnuo i na to da im je danas zabranjen defile mostarskim ulicama do Partizanskog groblja, već su autobusima pod policijskom pratnjom „sprovedeni kao stoka“.

Okupirani grad

- Mi danas obilježavamo slobodu, a, zapravo, grad je okupiran. Kako možemo govoriti o slobodi u gradu u kojem mi Mostarci sa svojim gostima ne možemo, kao svi normalni ljudi na svijetu, doći s buketom cvijeća, položiti ga i odati poštu mrtvima. O kojoj slobodi u ovom vremenu da govorimo - rekao je Đulić.

Ne zaboravimo, nastavio je on, da nije bilo antifašista, našeg Avde Hume i Rodoljuba Čolakovića 1943. godine, koji su u razgovoru s Josipom Brozom Titom ustvrdili da BiH u budućoj Federaciji mora biti samostalna republika, mi danas ne bismo imali šansu da pričamo o BiH, o 14. februaru i slobodi. Bili bismo podijeljeni ili između Srbije i Hrvatske, kako je bio plan jednih, ili bismo bili autonomna oblast u okviru Srbije, ali ni u kojem slučaju ne bismo mogli govoriti o slobodi koju živimo i koju želimo. Zato kažem da smo okupirani i zato se tim nemanima moramo svim sredstvima suprotstaviti - poručio je Đulić.

NA VRH

Podijeli članak na