BANJA LUKA Nakon odluke da predstavnici RS u institucijama BiH obustavljaju rad u odlučivanju

Posebna sjednica NSRS o Ustavnom sudu BiH

Istaknuto da Parlamentarna skupština BiH nije donijela nijedan propis iz oblasti imovinskopravnih odnosa

Avaz.ba
17.02.2020 07:43

S jedne od ranijih sjednica

Foto: NSRS

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture Republike Srpske (RS), neprovediva je jer bi se takvom odlukom oduzela i teritorija RS. Ovo je navedeno u obrazloženju zahtjeva predsjednice RS Željke Cvijanović za posebnu sjednicu Narodne skupštine RS, sazvanu za danas, nakon odluke Ustavnog suda BiH o neustavnom članu Zakona o poljoprivrednom zemljištu tog bh. entiteta.

Raspodjela teritorije

U tom materijalu, o kojem će se poslanici izjasniti, tvrdi se da Ustavni sud BiH, osporavajući taj član zakona, “osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodjelu teritorije među entitetima u omjeru 49:51 posto”.

Nakon apelacije sedam bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS Ustavni sud BiH je donio odluku kojom je član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS proglasio neustavnim.

  • Ustavni sud BiH
    Ustavni sud BiH Foto: Avaz

Taj član određuje da je poljoprivredno zemljište koje je bilo javno dobro ili državno vlasništvo po sili zakona posjed i vlasništvo RS. 

U materijalu za posebnu sjednicu entitetskog parlamenta podsjeća se na odluke visokog predstavnika iz 2005. godine, kada je nametnuo tri zakona o zabrani raspolaganja imovinom te na neuspješan rad Komisije za državnu imovinu, utvrđivanje i raspodjelu državne imovine, određivanje prava i obaveza BiH, entiteta i Distrikta Brčko u upravljanju državnom imovinom, kao i na to da Ustavni sud BiH 2011. godine, razmatrajući raniji zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, nije odlučio ko je vlasnik imovine koja se nalazi pod tom zabranom raspolaganja, već je u meritumu samo odlučio da Narodna skupština RS nema ustavnu nadležnost da regulira tu pravnu materiju.  

Ta odluka, tvrdi se, suprotna je odluci istog suda iz 1998. godine, da su entiteti isključivo nadležni, po principu podjele vlasti, da reguliraju imovinskopravne odnose.

Usvajanje zaključaka

Dodaje se da Parlamentarna skupština BiH nije donijela nijedan propis iz oblasti imovinskopravnih odnosa. U materijalu za posebnu sjednicu NSRS najavljuje se da će, nakon rasprave, biti usvojeni i određeni zaključci.

Podsjećamo, nakon odluke Ustavnog suda BiH politički predstavnici iz RS su najavili da će obustaviti rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH. Bošnjački zvaničnici i ambasadori Kvinte izrazili su nezadovoljstvo zbog najave blokade i istakli da su odluke tog suda obavezujuće i moraju se provoditi.

NA VRH