REAKCIJE Ključna uloga Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Delegacija EU u BiH: Nepovredivost granica ostaje temeljni princip za Evropsku uniju

Potrebno očuvati funkcionalnost institucija

Fena

Milović-Halilović: Rješenja su u okviru propisanih procedura

Foto: Avaz


Evropska unija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine. 

- Nepovredivost granica ostaje temeljni princip za EU i potrebno je očuvati funkcionalnost institucija - kazala je portparol Delegacije EU u BiH Jamile Milović-Halilović, komentirajući zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (RS).

Ističe da Evropska unija ponovo potvrđuje ključnu ulogu Ustavnog suda BiH za provođenje vladavine prave i podsjeća na konačnu i obavezujuću prirodu njegovih odluka.

  • Zgrada Delegacije EU u BiH

    Zgrada Delegacije EU u BiH

    Foto: Avaz


- Obaveza je relevantnih vlasti u BiH da osiguraju provedbu odluka Ustavnog suda. Rješenja po pitanju sastava Ustavnog suda moguća su u okviru propisanih procedura i uz šire reforme koje su dijelom procesa pristupanja EU, kako je i predočeno u Mišljenju Evropske komisije i izvještaju stručnjaka - kazala je Milović-Halilović. 

Također je istakla da EU apelira na sve političke aktere u BiH da se fokusiraju na zajednički cilj i opredjeljenje perspektivi pristupanja EU, te na vitalne socioekonomske reforme u interesu građana.

EU spremna pomoći

- Ovo je posebno važno uoči predstojećeg samita EU i zapadnog Balkana u Zagrebu. EU je spremna da pomogne u tome - zaključila je Milović-Halilović.

Poslanici NSRS su 17. februara usvojili osam zaključaka, kojima entitetski parlament, između ostalog, obavezuje predstavnike RS u institucijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Također, obavezali su predstavnike RS u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu te poništenja odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.

Više o temi Jamila Milović-Halilović

NA VRH

Podijeli članak na