OTKRIVAMO DETALJE

Nije vic: Fočaci pripremaju spektakl!

Kod Fočaka svaka naopaka, pa su tako smislili da karta važi četiri godine

S promocije u Muzeju književnosti. M. Kadrić

Piše: M. Dakić / Avaz.ba

21.2.2020

Grupa Fočaka nastanjenih u Sarajevu odlučila je organizirati druženje bivših sugrađana, nekada poznato kao „Fočansko sijelo“. I ništa čudno da nisu odabrali datum 29. februar, čime su potvrdili svoju originalnost. Ili, što bi se reklo, kod Fočaka svaka naopaka! 

Rasprodato za sedam dana

Prije nego što bi čaršija prevela ili osmislila vic o tom događaju, organizatori su ih preduhitrili pa su objavili da karta od 29. februara važi četiri godine, te je u cijenu uračunata i proslava povodom Dana državnosti BiH!

A malo je Sarajlija koji nemaju fočanskih gena, pa je velika sala hotela „Radon Plaza“ rasprodata za sedam dana.

Pašović: Između slika Sarajeva i Foče. Avaz

Organizatori su odlučili da nikoga neće ostaviti ispred vrata. Poznato je da su Fočaci snalažljivi i imućni, ideje su pljuštale, od mogućnosti da sve zainteresirane posjednu na deke do izgradnje novog adekvatnog prostora ili da rezerviraju Skenderiju, ali, srećom, menadžment hotela je u mogućnosti otvoriti još jednu salu, čime će biti prevaziđen ovaj problem.

A sada malo o Fočacima i Sarajevu kroz historiju ispričao nam je jedan od organizatora, Mirsad Pašović, ugledni poslovni čovjek poznatiji kao književnik.

Poznati trgovci i zanatlije

- Foča, poznata po trgovcima i zanatlijama u vrijeme turske vladavine, dolaskom Austro-Ugara pretvorena je u vojni centar i time su oni bili prisiljeni seliti prema Stambolu ili Sarajevu. Balkanski i Prvi svjetski rat, pljačka zvana agrarna reforma, siromašenje i protjerivanje, slike su prve polovine 20 stoljeća. Drugi svjetski rat četveromeđu je obilježio pokoljima i ponovnim raseljavanjem. Ipak, uvijek se dio „istočnjaka“ vraćao, a dio ostajao u Sarajevu. Sve do ovoga, najokrutnijeg rata, gdje su Fočaci morali svoje porodice rasuti po cijelom svijetu, a svoj sveti gral čuvati u Sarajevu - priča Pašović.

Kao muhadžiri ili studenti u šeheru, Fočaci su Sarajevu davali poseban šarm. Već sedamdesetih godina prošloga stoljeća čuvena su bila sijela u hotelu „Evropa“, gdje su uspješni sarajevski direktori Amil Tafro iz Tvornice “Zora”, Šefik Lojo iz FDS-a, Hajro Čengić, čelnik „Bosna Auta“, Aziz Šadinlija „Šipada“, Salko Tataragija iz UPI-ja, knjižar Taib Šahinpašić, slikar Edin Muslić, doktor Novak Kočević, te zanatlije Muradif Čišija i Rašid Čavdar organizirali godišnje susrete. 

Program je vodio Enver Šadinlija, a za muziku je bila zadužena primadona Zehra Deović.  

Tokom godine od tek završenog do novog druženja organizacioni odbor bi zasjedao da osmisli i definira aktivnosti i sam susret, kao i nagrade čuvene tombole, gdje je glavni zgoditak bio dozvola da se ustrijeli medvjed na Zelengori.

Apsolutni gubitnici

- Već 1996. godine zanovljena je „Večer Fočaka“, ali je polako i gašena. Vjerovatno je razlog što je ova populacija apsolutni gubitnik, te nemaju političara i državnih direktora visokog ranga, a samim time nema ni donatora. Svjesna da biološki sat otkucava, fočanska raja odlučila je nastaviti tradiciju baš na taj datum koji je pridodat na kalendaru - navodi Pašović.

Pozvali su u goste fočanske dječake KLUB 80+, Sejo Brajlović s prijateljima priprema veoma bogatu tombolu, a novac od prodatih listića uručit će povratnicima u Foču.

Profesor Smajkan će voditi orkestar, ozvučenje prilagođeno da se može razgovarati o starim vremenima, ali i da se potomci upoznaju.

- To nisu više organizatori: Paški, Mićo, Kula, Larva, Dok, Mufta, već Pašovići, Selimovići, Muftići, Pilavi, Šahinpašići, Čengići, Aganovići, Mehmedspahići, Kubati, Šljivi, Kuloglije, Šadinlije, Mandže, Ćorići, Balići, Granovi, Musići, Džanke, Muslići, Džombe, Tataragići, Konje, Bradarići, Brajlovići, Varajići, Kiselice, Kurtovići, Salkunići, Isanovići, Dedovići, Jahići, Subašići, Vejzi, Ramovići, Čelik, Šelo, Čeljo, Korjenići, Šubo, Pišmo, Andelije, Goronja, Avdić, Hadžimusić... I neka mi oproste oni koje nisam spomenuo jer sam redao po kupljenim kartama - dodaje Pašović.

Pronađite uljeza

S promocije u Muzeju književnosti. M. Kadrić

Nedavno je bila upriličena promocija nove knjige Mirsada Pašovića „Adem zvani Krst“ u Muzeju književnosti u Sarajevu. Tom prilikom nastala je i fotografija koja se vrtjela po društvenim mrežama.  

Naime, od 22 osobe na slici bio je samo jedan Sarajlija, pa je krenula zezancija - pronađite uljeza. A to je bio dolje potpisani.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.