PANDEMIJA

Iz HNK poručuju: Nedostaje nam zaštitna oprema, trebamo zaštititi kadar

Bolnica je formirala i izolacijski punkt 19. marta, kazala je Ravlija

Ravlija: Pratimo situaciju. Avaz

Piše: Avaz.ba

31.3.2020

Na današnjoj konferenciji za medije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu kazano je da je u Čitluku veoma ozbiljna situacija te da čine sve kako bi je stavili pod kontrolu. 

Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo upućuje da se svi koji su bili u kontaktu s osobama koje se nalaze u karantinu zbog koronavirusa jave isključivo telefonski porodičnom ljekaru. 

Sve više oboljelih u BiH. Ilustracija

- Kada govorimo o Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, moram istaknuti da poduzimamo sve potrebne mjere, jedna od njih je svakako i formiranje Kriznog štaba. Bolnica je formirala i izolacijski punkt 19. marta. Sve ovo činimo kako se ne bismo doveli u situaciju da se nepotvrđeni slučajevi upute u bolnicu. Od 5. februara intenzivno radimo na pripremanju i adaptaciji, ali ujedno i na edukaciji osoblja - istakla je Jelena Ravlija, doktorica iz Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Između ostalog, navodi da je napravljena funkcionalna administrativna i organizacijska, strukturna, građevinska reorganizacija kako bi što bolje mogli odgovoriti na zadate zahtjeve.

- Međutim, imamo problem s nedostatkom opreme. Još 7. februara smo uputili relevantnim ministarstvima. Testovi pristižu, ali svakako to ne smije biti izgovor da se bolnica dobro ne nosi s tim. Slučaj da je na koronavirus pozitivna trudnica, koja je, sada mogu reći, u dobrom stanju, i zbrinjavanje djeteta, bio je alarm da bolnica pripremi porodiljski odjel i ovim izolacijskim pedijatrijskom punktom preduprijedili smo problem ako budemo imali sumnjivu trudnicu - kazala je Ravlija.

Također, kazala je da je režim rada bolnice reduciran, osim Klinike za onkologiju.

- Ostale službe rade u izmijenjenom režimu, samo Klinika za onkologiju radi punim kapacitetom, ali smo primorani da radi u smjenama. Međutim, cilj nam je sačuvati i naš kadar od rizika, što postaje sve teže zbog nedostatka opreme - zaključuje Ravlija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.