RAZGOVOR

Džindić: Struja neće poskupjeti!

U martu je zabilježeno povećanje domaće potrošnje električne energije za 3,7 posto

Džindić: Opće stanje poslovanja izazvano pandemijom koronavirusa jeste pogoršano. Avaz

Piše: E. H. / Avaz.ba

10.4.2020

Električna energija neće poskupjeti, rezolutno je za "Avaz" kazao Nermin Džindić, ministar energije, industrije i rudarstva FBiH.

Dodao je da Vlada FBiH ne razmišlja o otkazima u sektorima energije, rudarstva i industrije u kompanijama, odnosno privrednim društvima, u kojima je većinski vlasnik i postavlja upravljačke strukture.  

- Opće stanje poslovanja izazvano pandemijom koronavirusa jeste pogoršano, ali naš elektroenergetski sistem funkcionira, rudnici nesmetano rade i proizvode potrebni ugalj. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije učinit će sve da nijedan radnik ne bude otpušten u sektoru koji nadgleda ovo ministarstvo, a u kojem je zaposleno 25.000 radnika – kategoričan je Džindić.

Prema njegovim riječima, u martu je, prema navodima iz "Elektroprivrede BiH", zabilježeno povećanje domaće potrošnje električne energije za 3,7 posto.


Džindić: Otpuštanja u namjenskoj industriji neće biti. Avaz

- Više troše domaćinstva, što je i razumljivo u situaciji kada su ljudi, zbog pandemije, prisiljeni da većinu vremena borave u svojim domovima. "BH-Gas" najavio je, također, pojeftinjenje plina za industriju, a razmatra se i mogućnost smanjenja cijene plina za domaćinstva – pojasnio je Džindić. 

Poručio je da otpuštanja u namjenskoj industriji neće biti.

- Naše kompanije u ovom trenutku rade izmjenu planova i prilagođavaju se kupcima koji rade i koji su spremni primiti dogovorene isporuke – zaključio je Džindić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.