BLAGDAN

Molitvu u Međugorju pratilo oko 3 miliona vjernika!

Misa se prenosi na devet jezika

Nadbiskup Hozer: Međugorje je uronjeno u mir. Agencije

Avaz.ba

12.4.2020

Međugorje je uronjeno u mir, tako ga je opisao nakon pojave koronavirusa specijalni papin izaslanik, nadbiskup Henrik Hozer(Henryk Hoser). No, molitva se sve vrijeme nastavljala. 

Molitvu je predvodio je župnik fra Marinko Šakota iz Crkve svetog Jakova u Međugorju, čija su vrata prvi put ostala zatvorena za vjernike zbog epidemije koronavirusa.  

Iako vjernika nije bilo u crkvi, milioni su kao i prijašnjih dana i večeri bili uz radijske prijemnike, putem internetskog streaminga na službenoj web-stranici www.medjugorje.hr ili pak YouTube kanala i Facebook profila. 

Prema podacima Informativnog centra Mir iz Međugorja, u molitvenom večernjem programu prevođenom na devet jezika samo na Veliki četvrtak sudjelovali su vjernici sa čak 3,7 miliona različitih IP adresa iz svih dijelova svijeta.

Više od milion vjernika pratilo je molitveni program na njemačkom jeziku, po pola miliona vjernika sudjelovalo je iz svojih domova u molitvi na talijanskome, hrvatskom i španlskom jeziku.

Oko 339.000 vjernika bilo je povezano s molitvom u Međugorju posredstvom prijevoda na francuski, na poljskom jeziku je zabilježeno 275.411 jedinstvenih IP adresa, a na slovačkome 261.332, te ruskome 151.205 slušatelj. Na engleskom govornom području molitva iz Međugorja pratila se putem 138.000 uređaja, a na korejskom 33.970.

Slika kakvu je donedavno bilo teško zamisliti. Avaz

Bez obzira na fizičku neprisutnost hodočasnika u Međugorju, molitva iz Međugorja nikad nije bila mnogobrojnija. 

Od koronavirusa je obolio veliki broj redovnica u samostanu nedaleko Međugorja. One su kao i dom za franjevce u karanteni, te ustanova Majčino selo, koja skrbi za nezbrinutu djecu, a djeluje u sklopu tamošnje crkve. 

Papin izaslanik u Međugorju nadbiskup Hozer je u uskrsnoj čestitki pozvao vjernike da budu solidarni i međusobno se pomažu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.