UPUTSTVO

Kako zaražene ili osobe u izolaciji trebaju postupati s otpadom

Pripremljen otpad neophodno je držati odvojeno od ostalog kućnog otpada najmanje 72 sata

Otpad odložiti unutar običnih plastičnih vrećica. Agencije

Avaz.ba

15.4.2020

Za vrijeme pandemije koronavirusa Covid-19 neophodno je razumno i savjesno postupati s otpadom ukoliko se osoba nalazi u samoizolaciji, izolaciji ili karantinu, ukoliko se sumnja ili je potvrđeno da je osoba inficirana koronavirusom.  

Kako bi se potencijalna opasnost od širenja zaraze svela na minimum, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica podsjeća na uobičajenu dobru praksu primjenjivu za odlaganje otpada osoba koje se nalaze u nekoj od mjera uzrokovanih koronavirusom.

- Otpad osobe ili osoba za koje se sumnja ili je potvrđena infekcija, potrebno je odložiti unutar običnih plastičnih vrećica za otpad i čvrsto zavezati. Potom je potrebno tu vrećicu staviti u drugu plastičnu vrećicu, koju treba čvrsto zatvoriti. Ovako pripremljen otpad neophodno je držati odvojeno od ostalog kućnog otpada najmanje 72 sata (tri dana) prije odlaganja u vanjski spremnik za miješani komunalni otpad, odnosno obične kontejnere ili kante za smeće - naveli su iz INZ-a. 


Razumno i savjesno postupati s otpadom. BBC

Tako treba postupiti s ličnim otpadom (npr. papirnate maramice, papirnati ručnici i razni proizvodi za jednokratnu upotrebu), kao i s otpadom od čišćenja prostora u kojem boravi osoba za koju se sumnja ili je potvrđeno da je zaražena koronavirusom.

- Ostali kućni otpad može se odlagati na uobičajen način. Panika nije opcija, oprez jeste - poručuju iz INZ-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.