BANJA LUKA

Radojičić: Očekujemo restriktivnije mjere za praznike

Zabrinjava veliki pad javnih prihoda

Igor Radojičić. Arhiv

Srna

15.4.2020

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić izjavio je danas da Gradski štab za vanredne situacije i dalje ima stav da s entitetskog nivoa za predstojeće praznike budu uvedene restriktivnije mjere kada je riječ o kretanju stanovništva u vezi sa pojavom koronavirusa.

- To je bitno, jer tradicionalna okupljanja građana u ovim praznicima, od Vaksrsa do Đurđevdana, mogu srušiti sve što je urađeno u proteklih šest sedmica - rekao je Radojičić novinarima u Banjoj Luci.

Radojičić je upozorio da jedan oboljeli od koronavirusa ili neodgovoran čovjek na skupu od pedesetak ljudi može dovesti do toga da za dvije sedmice bude veći broj zaraženih nego u prethodnih šest sedmica.

On je podsjetio da je Štab već produžio restriktivne mjere kada je riječ o Banjoj Luci i da se očekuju mjere koje će važiti za sve lokalne zajednice.

- To se odnosi i na kretanje između lokalnih zajednica, ali i unutar njih - rekao je Radojičić.

Igor Radojičić. Arhiv

Kada je riječ o mjerama grada Banja Luka za smanjenje negativnog utjecaja virusa na privredu, Radojičić je napomenuo da je prvi paket mjera donesen na prethodnoj sjednici gradskog parlamenta.

- Danas će biti objavljen javni poziv za razne subvencije, moratorije, podsticaje, oproste, odgode i građani se za to od utorka mogu prijavljivati - najavio je Radojičić.

Naglasio je da se radi na pripremi narednih mjera, kao i da zabrinjava veliki pad javnih prihoda.

- Mi od početka krize i zabrana pa do danas imamo pad prihoda između pet i sedam miliona KM u budžetu. Izvršavamo za sada sve obaveze, ali ako se ovo nastavi, već polovinom maja imat ćemo u budžetu manjak između 10 i 15 miliona KM - ukazao je Radojičić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.