ŠOKANTNO

U Hodovu kod Stoca potpuno uništen spomenik borcima NOB-a

Neofašističke snage u Hercegovačko-neretvanskom kantonu vode borbu protiv mrtvih antifašista ili, preciznije rečeno, protiv Bosne i Hercegovine, kaže Đulić

Đulić: Ovo je direktni napad na državu BiH. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

16.4.2020

U mjestu Hodovo, na području općine Stolac, jutros su u potpunosti uništeni ostaci spomenika borcima NOB-a i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata tog kraja, iz mjesta Ljuca, Hodovo, Kozice, Trijebanj, Rotimlja, Ljubljanica, Brštanik, Šćepan Krst i Dabrica.

Ovu informaciju objavio je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, podsjetivši da je spomenik podignut pedesetih godina prošlog stoljeća u znak sjećanja na 20 poginulih boraca i blizu 400 civilnih žrtava.

- Spomenik se nalazio odmah pored puta Mostar - Stolac i nije mogao biti uništen ilegalno, jer je i kompletan materijal odvezen i teren poravnat!

Dok cijeli svijet vodi borbu protiv smrtonosnog virusa Covid -19, neofašističke snage u Hercegovačko-neretvanskom kantonu vode borbu protiv mrtvih antifašista ili, preciznije rečeno, protiv Bosne i Hercegovine. Jasno je već odavno zašto politika koja inspiriše i organizira ove neofašiste nastoji zatrijeti svaki trag o antifašističkom naslijeđu.

Slučaj prijavljen MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona. M. Smajkić

Nadaju se kada to zatru i revizijom historije, veličajući presuđene kolaboracioniste fašista, mogu lakše rušiti državu Bosnu i Hercegovinu čija je državnost obnovljena upravo u antifašističkoj borbi naroda BiH. Zato je svaki nasrtaj na bilo koji spomenik, obilježje i tekovinu antifašizma direktni napad na državu BiH - naveo je Đulić.

Iz SABNOR-a, kako je rekao, po ko zna koji put zahtijevaju od federalnih i državnih organa i sigurnosnih agencija da se uključe u rješavanje ovog neofašističkog orgijanja koje traje još od 1991. godine.

- Istovremeno molimo ambasade država koje su činile antifašističku koaliciju u Drugom svjetskom ratu da se uključe i pomognu u rješavanju ovog pitanja - iznio je Đulić.

Potvrdio nam je da je ovaj slučaj prijavljen MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.