MJERE

Rokovi u sudskim postupcima ne teku u vrijeme stanja nesreće

Na ovaj način se definira pravni okvir za postupanje i računanje rokova u sudskim postupcima u FBiH

Softić: Mjere radi očuvanja zdravlja ljudi. Avaz

Avaz.ba

17.4.2020

Kako bi se omogućilo postupanje u oblasti pravosuđa u FBiH tokom pandemije koronavirusa, Federalno mnistarstvo pravde izradilo je Nacrt zakona o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme stanja nesreće.  

Osigurati djelovanje svih učesnika u sudskim postupcima

Kako je na današnjoj press-konferenciji pojasnila sekretar Federalnog ministarstva pravde Ajša Softić, na ovaj način se definira pravni okvir za postupanje i računanje rokova u sudskim postupcima u FBiH.  

Ministarstvo pravde je, navela je Softić, Vladi FBiH predložilo da utvrdi prijedlog ovog zakona i uputi ga po hitnom postupku u daljnju parmalentarnu proceduru.

Tako se, članom 1. zakona, propisuje postupanje u vezi s primjenom rokova u svim sudskim postupcima, a kako bi se spriječilo širenje oboljenja uzrokovanog koronavirusom, očuvali zdravlje i životi ljudi te osiguralo djelovanje svih učesnika u sudskim postupcima.

Ajša Softić, sekretar Federalnog ministarstva pravde. Avaz

- Ovim se stvara pravni osnov da bi se spriječile štetne posljedice za sve učesnike u sudskim i pravnim postupcima te zaštitila njihova prava i obaveze, i to propisivanjem da rokovi ne teku za vrijeme stanja nesreće, osim u hitnim postupcima propisanim ovim zakonom. Također, i rokovi za podnošenje tužbe u parnčnom postupku, kao i prijedloga za pokretanje vanparnčnog postupka te postupaka izvršenja prestaju da teku, osim u hitnim postupcima – navela je Softić.

Rokovi prestaju teći i u krivičnoj i prekršajnoj materiji, osim u hitnim postupcima, a kako je pojasnila Softić, u krivičnoj materiji to su postupci u kojima je određen pritvor ili se traži određivanje pritvora, oni koji se vode za krivična djela: nasilje u porodici, prenošenje zarazne bolesti, nepstupanje po zdravstvenim propisima u vrijeme epidemije i za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi.  

Rokovi ne prestaju teći ni u postupcima koji se vode za krivična djela počinjena za vrijeme nesreće i u vezi sa stanjem nesreće, kao i u posptupcima u kojima postoji opasnost od zastarijevanju krivičnog gonjenja. 

- Kada je riječ o prekršajima, hitnim postupcima smatraju se oni koji su pokrenuti za prekršaj počinjen za vrijeme stanja nesreće i u vezi sa stanjem nesreće – navela je Softić.

Ograničenje ili potpuni isključenje javnosti

Ovim zakonom, između ostalog, propisuje se i da se ne vrši lično dostavljenje podnesaka za vrijeme trajanja nesreće, osim u htnim postupcima. Također, sudija ili Sudsko vijeće, s ciljem zaštite zdravlja, mogu na ročištu ograničiti ili privremeno, djelimično ili u cjelosti isključiti javnost.

Zakon će se primjenivati do isteka 30. dana od dana prestanka stanja nesreće u Federacji BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.