PRATI SITUACIJU

Olšavski: BiH je uvela dobre mjere u borbi protiv pandemije

Kaže da će se razmatrati daljnji koraci kako bi se svijet postepeno vratio u normalan život

Olšavski: Razmatraju se mogući scenariji. RTRS

Avaz.ba

21.4.2020

Viktor Olšavski (Victor Olsavszky), direktor Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Bosni i Hercegovini, govorio je u Banjoj Luci o mjerama zaštite od širenja koronavirusa, kao i preporukama o eventualnom ukidanju ili ublažavanju mjera koje s uvedene u cilju suzbijanja pandemije.

Olšavski je rekao da je sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem jutros razgovarao o mogućim scenarijima, prenosi RTRS.

- Prvi je potpuni prekid prijenosa virusa s čovjeka na čovjeka, zatim talasi koji se ponavljaju i na kraju kontinuirana transmisija niskog nivoa – rekao je Olšavski.

Naglasio je da je potrebno vidjeti kako u toku pandemije održati stopu imunizacije i kako to realizirati. Naveo je da WHO prati pandemiju u cijelom svijetu, pa tako i u BiH.

- Uvidjeli smo izravnavanje krive i smatramo da su uvedene mjere efikasne – rekao je Olšavski te dodao da je u RS donio 5.000 kompleta za testiranje.

Kaže da će se razmatrati daljnji koraci kako bi se svijet postepeno vratio u normalan život. Istakao je da cijeli svijet sada uviđa koliko je vakcinacija bitna i da se očekuje vakcina protiv koronavirusa. On se nada da će vakcina za koronavirus biti pripremljena za godinu, iako je najčešće potrebno nekoliko godina da se ona razvije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.