BORBA S PANDEMIJOM

U Brčko iz Kine stiglo oko 4,5 tona zaštitne opreme

S ovim kontingentom zapravo dobivamo dovoljne količine zaštitne opreme i možemo konstatirati da je naše zdravstvo opremljeno i sposobno da se bori s virusom, kazao Milić

Milić je uručio zahvalnicu He Haibinu. Vlada Brčko Distrikta

Avaz.ba

21.4.2020

U Brčko distrikt BiH u utorak je u prvoj pošiljci iz Kine stiglo oko 4,5 tona zaštitne opreme ukupne vrijednosti oko 380.000 maraka koja će se koristiti u borbi protiv koronavirusa.

Gradonačelnik Brčkog i komandant Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje Siniša Milić kazao je da je u pošiljci stiglo 300.000 maski, 300.000 rukavica i 2.000 zaštitnih odijela i da se naredne sedmice očekuje i druga pošiljka u kojoj će se dobiti 10.000 medicinskih maski, 10.000 odijela i 3.000 zaštitnih naočala.

- Radi se o opremi koja je neophodna našim zdravstvenim radnicima kako bi u skladu sa standardima radili svoj posao na zaštiti građana, ali kako bi zaštitili prije svega i sebe. Mi s ovim kontingentom zapravo dobivamo dovoljne količine zaštitne opreme i da možemo konstatirati da je naše zdravstvo opremljeno i sposobno da se bori s virusom  - kazao je Milić.

Dodao je da su na svu sreću preventivne mjere koje su poduzete u prethodnom razdoblju dale dobre rezultate.

- Mi smo na neki način kupili vrijeme da spriječimo udar na naše zdravstvo i nalazimo se u prilično dobroj situaciji da možemo već planirati relaksaciju mjera i naredbi koje smo donijeli u prethodnom razdoblju - kazao je Milić.


Stiglo 300.000 maski, 300.000 rukavica i 2.000 zaštitnih odijela. Vlada Brčko distrikta

Dodao je da se narednih dana može očekivati da se stanje na prostoru Distrikta koje je uvedeno 11. marta odlukom Vlade o proglašenju stanja opće opasnosti polako uvodi u neke normalne tokove.

Gradonačelnik je upozorio da se, ipak, mjere fizičke distance i druge mjere koje se preporučuju od Svjetske zdravstvene organizacije moraju poštovati i pritom izrazio nezadovoljstvo zbog nepoštivanja mjera na tržnici Klanac.

- Informiran sam da se na tržnici Klanac te mjere, čini mi se, ne poštuju i mi ćemo pratiti to stanje, pokušat ćemo osigurati funkcioniranje i te tržnice na način kako to predviđaju neka pravila i procedure. Ukoliko se i dalje budu kršile mjere, bit ćemo prinuđeni da ponovo obustavimo rad te tržnice. Građani moraju biti svjesni opasnosti da ovo još uvijek nije završeno i da svoje ponašanje i dalje prilagode preporukama i naredbama Vlade - naglasio je Milić.

Nakon prijema pošiljke Milić je uručio zahvalnicu He Haibinu, predstavniku Udruge za promociju bosanskohercegovačko-kineskog mira i jedinstva za doprinos u borbi protiv koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.