SAOPĆENJE

Ajdinović: U FBiH do sada izdato 1.079 rješenja o karantinu

Nastavlja intenzivno provođenje mjera na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19

Anis Ajdinović. Avaz

Fena

21.4.2020

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Anis Ajdinović saopćio je danas da su u posljednja 24 sata u šatore na granicama upućene 34 osobe, i da je u Federaciji BiH do sada izdato 1.079 rješenja o karantinu.

Naveo je da se Federalna uprave za inspekcijske poslove u FBiH u skladu s naredbama i odlukama nadležnih organa i tijela na nivou BiH/FBiH.

Od 15. marta, od donošenja odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori iz svih 10 inspektorata raspoređeni su na 14 graničnih prijelaza BiH na području FBiH, gdje u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH.

Zaključno s 20. aprilom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 26.321 rješenje o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

Za kategorije lica koje su izuzete iz Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite - vozače, teško oboljela lica u medicinskom transportu, lica u pograničnom kretanju i prekogranične radnike, na dan 20. aprila federalni sanitarni inspektori su na graničnim prijelazima izdali 234 rješenja o mjerama izolacije.

Karantin na granici. Avaz

Od donošenja Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju obavezne mjere karantina za sva lica koje ulaze u BiH, federalni sanitarni inspektori su u toku vršenja sanitarnih nadzora na graničnim prijelazima a na osnovu popunjenih sanitarnih upitnika, uputili 659 lica iz FBiH u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor, gdje ih po izdavanju rješenja o karantinu od Federalnog ministarstva zdravstva, preuzimaju nadležni štabovi Civilne zaštite i prevoze do mjesta određenog za karantin.

U ponedjeljak je zabilježen pojačan promet putnika, te je nakon izvršene sanitarne kontrole u šatore upućeno 148 lica s prebivalištem u Federaciji BiH i 10 lica s prebivalištem u Republici Srpskoj. U šatore je danas upućeno 17 lica iz FBiH i četiri iz RS.

Od početka primjene Naredbe, za preuzimanje od Operativnog centra Republičke uprave civilne zaštite RS, a u smislu postupanja i realizacije mjere karantina na području RS, upućeni su spiskovi s podacima za 71 osobu, kao i za šest s prebivalištem na području Brčko Distrikta koji su u BiH ušli na graničnim prijelazima na području FBiH.


Danas ističu mjere iz 666 rješenja

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je, prema do sada dostupnim podacima, obuhvaćeno ukupno 3.161 osoba - državljana BiH s prebivalištem u RS, koje su u BiH ušle preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području BiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije/karantina. Isto vrijedi i za 315 osoba – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta. 

Inspektorat Republike Srpske je dostavio podatke za ukupno 371 osoba s prebivalištem u FBiH, koje su u BiH ušle preko graničnih prijelaza BiH na području RS, a Inspektorat Brčko Distrikta podatke za 39 osoba koje su ušle preko prijelaza na području Brčko Distrikta, koja se rješenjem Federalnog ministarstva zdravstva upućuju u karantine prema mjestu prebivališta u FBiH.

Danas ističu mjere iz 666 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do ponedjeljka je za ukupno 21.614 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana. 


Građani mogu prijaviti uočene nepravilnosti

FUZIP obavještava osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana. 

Po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH, kojom je određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je i tokom današnjeg dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata na području FBiH. Do ovog trenutka izvršeno je sedam inspekcijskih nadzora i jedan kontrolni nadzor. Utvrđeno je 12 prekršaja, što podrazumijeva podnošenje 12 prekršajnih naloga u iznosu od 21.300,00 KM.

- Od 15.marta do 21. aprila, izvršeno je 258 inspekcijskih nadzora te 181 kontrolni nadzor na benzinskim pumpama, u apotekama i drugim prodajnim objektima. Utvrđena su 292 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 292 prekršajna naloga u iznosu od 487.950,00 KM. Kod 181 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene - naveo je Ajdinović, saopćeno je iz FUZIP-a.

Građani mogu uočene nepravilnosti prijaviti na sljedeće kontakte FUZIP-a:

- telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata)

- e-mail: [email protected] 

- poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.