SARAJEVO

U KS dnevno se na biro prijavi 121 osoba

Od Federalnog ministarstva zdravstva zatražili da i Studentski dom u Nedžarićima bude stavljen na raspolaganje za karantin

Terović: Od 18. marta do danas na biro prijavljeno 4.136 osoba. Avaz

Avaz.ba / Fena

23.4.2020

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo donio je 20 naredbi, a načelnik Štaba Jasmin Terović posebno je ukazao na naredbu obaveznog testiranja osoba u karantinu Studentskog doma Bjelave.

- Osobe koje borave u karantinu na Bjelavama, moraju u roku od 24 sata po prijemu biti testirane. Sljedeće testiranje bit će nakon 12 dana, a potom i retestiranje nakon 14 dana - kazao je danas Terović na online konferenciji za medije Kriznog štaba KS. 


Ograničen kapacitet

S obzirom na to da je kapacitet Doma Bjelave ograničen, a u njemu je smješteno 114 osoba, Terović je rekao da je Kantonalni štab civilne zaštite od Federalnog ministarstva zdravstva zatražio da i Studentski dom u Nedžarićima bude stavljen na raspolaganje za karantin.

Podsjetio je još jednom da Kantonalni štab civilne zaštite radi isključivo na osiguranju transporta građana s graničnih prijelaza, a sve druge aktivnosti, kao i rješenja o karantinu, donosi Federalno ministarstvo zdravstva. 

Terović: Organičen kapacitet na Bjelavama. Avaz

Terović je već najavio dolazak tri građanina KS iz Egipta, ali i grupe građana iz Nizozemske.

Na osnovu izvještaja MUP-a KS, Terović je rekao da u protekla 24 sata mjere samoizolacije nije poštovalo šest osoba, 17 osoba nije poštovalo policijski sat, a izdato je 99 naloga zbog nepoštivanja epidemioloških mjera. 

- U protekla 24 sata 239 osoba prijavilo se Zavodu za zapoljšavanje KS. Od 18. marta ove godine, od proglašenja stanja prirodne nesreće, do danas na biro je prijavljeno 4.136 osoba. U prosjeku se dnevno 121 osoba prijavljuje Zavodu za zapošljavanje - naglasio je Terović.


Ublažavanje mjera kretanja

Najavio je sistematičnu dezinfekciju i pranje ulica, akciju podjele zaštitne opreme.

Terović je kazao da iščekuju odluku Federalnog štaba civilne zaštite o ublažavanju mjera kretanja, posebno starijih od 65 i djece do 18 godina, a kojima bi bilo dozvoljeno kretanje u određenim danima u sedmici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.