REALIZACIJA PROJEKATA

Iz KJKP "Tržnice-pijace" za "Avaz" o izazovima preduzeća: Ko želi privatizirati pijace u Sarajevu

Požar na „Kvadrantu“ napravio ogromnu štetu. Preduzeće je završilo 2023. godinu sa 70 radnika

KJKP „Tržnice-pijace“: Brojni izazovi. Avaz

19.2.2024

Kantonalno javno komunalno preduzeće (KJKP) „Tržnice-pijace“, na čijem čelu je Jasmin Terović, obavlja djelatnost na području Kantona Sarajevo, a u sastavu ima jedanaest poslovnih jedinica, različitih kapaciteta i profitnosti.

Iz ovog preduzeća su za "Dnevni avaz" govorili o provedenim aktivnostima, planovima i prioritetima za ovu godinu.

Idejni projekti

Kada je u pitanju prethodna godina, ističu da je izbijanje požara na pijaci „Kvadrant“ nanijelo veliku štetu preduzeću.

- U uvjetima lošeg ekonomskog ambijenta, namjera je da se u 2024. godini održi finansijska, organizaciona i tehnička stabilnost poslovanja preduzeća te da se povećaju prihodi ili da se održe na prosjeku prethodnih godina.

Nažalost, u proteklom periodu desio se veliki požar na PJ „Kvadrant“ koji je napravio ogromnu štetu na imovini preduzeća. Svi raspoloživi radnici te gotovo sve investicije su preusmjerene u hitno uspostavljanje ponovnog rada navedene poslovne jedinice - kažu na početku.

Terović: Loš ekonomski ambijent. Facebook

Ističu da broj posjetilaca pijacama u glavnom gradu raste.

- Preduzeće je tokom 2023. godine pokrenulo marketinške aktivnosti u cilju promocije Gradske tržnice, a što je rezultiralo povećanim brojem gostiju, a kao benefit, naše preduzeće, nakon više godina, nema raspoloživih kapaciteta za izdavanje te su poslovni prostori u potpunosti popunjeni. Također, poduzete su aktivnosti u izradi idejnih projekata za kapitalne investicije, od kojih izdvajamo stambeno-poslovni kompleks Vogošća i teniski trening centar na Stupu - ističu iz ovog preduzeća.

Spor s "dioničarima"

Prioritet za 2024. godinu je uspostava ponovnog rada poslovne jedinice „Kvadrant“, a koja je druga po prihodu u sklopu KJKP „Tržnice-pijace“.

- Sama činjenica da u sklopu te pijace djelatnost obavlja 60 zakupaca te da im je rad na ovoj pijaci jedini izvor prihoda, predstavlja još jedan prioritet za naše preduzeće - govore nam iz javnog preduzeća.

Kako ističu, preduzeće godinama unazad vodi spor s tzv. dioničarima, koji je predmet osporavanja navodnog upisa preduzeća kao dioničarskog društva, a prilikom čega je preduzeće trebalo na kriminalan način da se privatizira.

- Naši napori da se konačno riješi ovaj spor je ogroman, međutim, u posljednjih nekoliko godina pojedini moćnici su se uključili u spor na način otkupa pojedinih fiktivnih dionica, a koji imaju veliki utjecaj u našoj državi. Drugi problemi su isključivo vezani za neriješene imovinskopravne odnose u pojedinim poslovnim jedinicama, a gdje su prethodne uprave imale zanemariv odnos, te danas dolazimo u situaciju da se na nekim poslovnim jedinicama pravno borimo za nešto što decenijama naše preduzeće koristi - ističu KJKP "Tržnice-pijace“.

Smanjuju broj uposlenika

Preduzeće je prošlu godinu završilo sa 70 radnika, tokom 2023. godine uveli su novi sistem elektronske naplate usluga te su time u velikoj mjeri olakšali naplatnicima rad na terenu.

- Shodno navedenom, izvršena je reorganizacija unutar preduzeća, pojedini uposlenici će steći uvjete za odlazak u penziju, te je tendencija preduzeća da se u 2024. godini broj uposlenih smanji na 65 - zaključuju iz KJKP "Tržnice-pijace“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.