PORUKE

Kovačević: Građani, uozbiljite se, imat ćemo gori scenarij

Praznična okupljanja uzrok su dramatičnog skoka broja oboljelih

Peđa Kovačević. Screenshot

Piše: Avaz.ba

29.4.2020

Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a RS, rekao je danas da je situacija u RS po pitanju koronavirusa zabrinjavajuća te da građani moraju poštivati mjere nadležnih kako bi se izbjegao lošiji scenarij.

- Svaki pojedinac mora da zna da se radi o bolesti koja je neizlječiva, o bolesti za koju nemamo lijek i gdje je jedino liječenje prevencija. Mi smo zemlja koja je relativno mala i u kojoj je zdravstveni kapacitet do sada imao mogućnost da se nosi s brojem oboljelih. Ono što je zastrašujuće i zašto pozivam javnost da dobro razmisli jeste da u devetoj sedmici imamo najveći broj oboljelih i hospitaliziranih u UKC-u RS. To znači samo nepoštivanje mjera koje su jasno propisane, a koje se odnose na sprečavanje širenja virusa - rekao je Kovačević. 


Praznična okupljanja

On je naveo da se kod procenta bolesnika koji dobiju koronavirus, razvija teško zapaljenje pluća, kod kojeg je, kada se razvije do mjere da zahtijeva podršku respiratorom, smrtnost veoma visoka. 

- Što je veći broj pacijenata na respiratoru i što je veći broj kritično oboljelih, situacija je pod manjom kontrolom, a izgled liječenja lošiji - rekao je Kovačević. 

Istaknuo je kako su praznična okupljanja, koja su, vjerovatno, uzrok dramatičnog skoka broja oboljelih kada to ne bi trebalo da bude, pokazatelj šta treba činiti. 

- Zdravstveni kapaciteti naše bolnice UKC-a RS, kompletnog rukovodstva, je takav da možemo da zbrinemo relativno veliki broj pacijenata, ali nije poenta u zbrinjavanju kritično oboljelih, jer će smrtnost biti izuzetno visoka i ne trebamo da se varamo da se bolest dešava nekome drugom, negdje tamo u Španiji ili Italiji, ne, to je ovdje, kod nas. Mi smo bili svjedoci, mi smo bili ti koji su sahranjivali čitave porodice - rekao je Kovačević. 

Uozbiljite se

Jedino što građani mogu da učine jeste da drže distancu, da nose maske i, koliko god to bolno zvučalo, pripreme se na situaciju da je virus među nama.

- Svi treba da se pridržavaju mjera. Ljudi ne treba da aplaudiraju ljekarima, treba samo da se pridržavaju mjera - poručio je Kovačević.

Poštivanje propisanih mjera je jedina prevencija, upozorio je Kovačević, naglasivši da 121 bolesnik devete sedmice govori da nešto nije dobro i da ćemo, možda, imati gori scenarij.

- Molim sve građane RS da se uozbilje i da shvate da to nije u nekoj bolnici tamo negdje, to je među njima i među nama - rekao je Kovačević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.