REAKCIJE

Višković: Bit ćemo primorani na represivnije mjere

Bojim se da plaćamo ceh vaskršnjih dešavanja, iako smo apelirali na građane da poštuju mjere, kazao je Višković

Višković: Svjesni smo da neki nisu ispoštovali naše apele i sad imamo povećan broj novozaraženih. Avaz

Avaz.ba

30.4.2020

Premijer bh. entiteta RS Radovan Višković izjavio je da je broj novozaraženih koronavirusom zabrinjavajući i upozoravajući. 

- Bojim se da plaćamo ceh vaskršnjih dešavanja, iako smo apelirali na građane da poštuju mjere - kazao je Višković.

Budući da dolaze prvomajski praznici i Đurđevdan, Višković je rekao kako da je ključno da građani poštuju mjere, prenosi RTRS.

Mi smo, kao institucije, Krizni štab i Vlada, propisali sve mjere, nabavili opremu za zdravstveni sistem, organizirali karantine. Ključno je kako ćemo mi, kao građani, poštovati mjere, ne radi institucija nego radi vlastitog zdravlja i zdravlja naših porodica. Mi ćemo, vjerovatno, ako osjetimo da neodgovorni pojedinci krše mjere, biti prinuđeni preduzimati represivnije mjere. Ne bih volio da do toga dođe, ali cijeneći epidemiološku situaciju, možda ćemo biti prinuđeni. Mi smo ovih dana relaksirali neke mjere, a i tada smo rekli da ćemo pratiti epidemiološku situaciju. Ne bih volio da dođemo u situaciju da moramo vraćati ili pooštravati mjere. Neodgovornost pojedinaca može poništiti sve ovo dobro što smo do sada postigli - naglasio je entitetski premijer. 

On je rekao kako je Republički štab donio zaključak o zabrani kretanja, i to od 1. maja od 12 sati do narednog dana u pet sati. Isto tako će biti 2. maja od podne do 3. maja u pet ujutro i od tog dana u 12 do 4. maja u pet sati.

- Svjesni smo da neki nisu ispoštovali naše apele i sad imamo povećan broj novozaraženih. Mi ćemo se ponašati u skladu s epidemiološkom situacijom bez obzira na to koliko to za neke bilo bolno. Danas ćemo na sjednici Vlade donijeti uredbu sa zakonskom snagom da i Komunalna policija, i inspektori, i pripadnici MUP-a mogu da kažnjavaju neodgovorne građane koji krše mjere koje smo propisali - od nošenja zaštitne opreme, nepoštivanja karantina, okupljanja i slično - kazao je Višković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.